fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Polen och Ungern inrättar ett rättsstatsinstitut för att motverka Bryssel

De två länderna säger att de vill se till att de inte behandlas orättvist genom Bryssels ”dubbelmoral” rapporterar nyhetssiten Politico. Bägge länderna har kritiserats för att sätta domstolar, press och icke-statliga organisationer under regeringens kontroll.

Polen och Ungern planerar att inrätta ett nytt institut för att bedöma hur rättsstatsprincipen upprätthålls i hela EU, med argumentet att de måste se till att deras länder inte behandlas orättvist enligt vad de beskriver som Bryssels ”dubbelmoral”.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó sade vid en gemensam presskonferens med sin polska motpart Zbigniew Rau på måndagen att ”syftet med detta jämförande rättsliga institut skulle vara att vi inte skall tas för idioter”, enligt nationella medier. Szijjártó tillade att han hade ”fått nog av några västeuropeiska politiker som använder oss som en slagpåse”.

”När Polen eller Ungern hittills har angripits för att inte vara rättsstatsstater, har dessa attacker ingenting att göra med rättsstatsprincipen. De användes som ett sätt att idka ren utpressning, sade Szijjártó och tillade att han inte tror att EU:s kommande rapport om rättsstatsprincipen kommer att vara ”faktabaserad”.

Szijjártó gav ett exempel på vad han beskrev som Bryssels dubbelmoral och sade att Polen kritiserades för att ha förändrat sitt rättssystem, trots att Spanien har ”exakt samma” reglering.

”Om något är bra i Spanien, varför är det då dåligt i Polen?” frågade han.

Polens och Ungerns regeringar har länge varit oense med EU:s institutioner i Bryssel om huruvida de har begått brott mot rättsstatsprincipen.

I den senaste upptrappningen av det pågående grälet krävde Ungerns justitieminister Judit Varga i måndags att EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová – som ansvarar för värdegrund och öppenhet – skulle avgå efter att hon sagt att Ungerns premiärminister Viktor Orbán bygger en ”dålig demokrati”. Orbán nekade till att undergräva demokratin i sin intervju med Reuters i fredags.

Tyskland lade på måndagen också fram en kompromissplan om att koppla utbetalningar av EU-medel till respekt för rättsstatsprincipen, som många observatörer såg som en urvattning av ett förslag från kommissionen efter protester från Polen och Ungern, som motsätter sig en sådan åtgärd.

EU:s stödpaket för följderna av coronakrisen klubbades i juli, och det förväntas att villkoren för att ta del av det beror på rättssäkerheten i medlemsländerna, men de slutgiltiga detaljerna är ännu inte spikade. Europaparlamentet trycker på för ännu hårdare än de som antogs i somras, men Polen och Ungern hotar att lägga sina veton mot allt som hotar deras del av stödet.

Senaste