test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Senaste rasistskandalen: Pamela Anderson bar fjäderhatt

Pamela Anderson är i hetluften igen efter att ha burit en fjäderhatt på Halloween. Ett rasistiskt tilltag menar många upprörda journalister och aktivister på sociala medier.

Det blåser omkring Pamela Anderson. Detta efter att hon lagt ut foton på Twitter från Halloween-helgen, då hon iklädde sig en fjäderhatt av indianskt snitt. Nu anklagas den 52-åriga tidigare Baywatch-stjärnan för ”kulturell appropriering” och till och med ”rasism”.

Med kulturell appropriering menas, enligt Wikipedia, ”att en person som tillhör en majoritetskultur anammar särdrag från en minoritetskultur eller kultur med låg status, utan att visa tillräcklig respekt för den senare kulturen”. I praktiken brukar dock beskyllningar om kulturell appropriering enbart riktas mot personer av vit hudfärg, trots att de allra flesta samhällena har majoriteter av andra etniciteter.

”Detta är verkligen en besvikelse och rasistiskt, Pam. Jag trodde du var bättre än så här”, skriver en person på Twitter. ”Detta är fruktansvärt. Hur kan du vara så omedveten i denna dag och ålder?”, skriver en annan. Den bisexuella feministen och journalisten Rasheeda Wilson går ännu längre: ”Det här är rasism. Ta ned detta omedelbart!”.

Men flera användare med indianskt påbrå tycks inte ha några problem med Andersons Halloweenkostym. ”Du ser fantastisk ut, Pamela. Som åttondels cherokes är jag inte förolämpad och jag uppskattar din take på Halloween. Tack för att du delar med dig av din skönhet.”, skriver en person.

En annan försöker tona ned situationen med hjälp av humor: ”Hon klädde bara ut sig till Elizabeth Warren, för guds skull.”. Den liberala amerikanska senatorn Elizabeth Warren var i hetluften i vintras, då hon fram tills dess har hävdat att hon identiferar sig som indian. Ett DNA-test visade dock att den blonda kvinnans släktskap till indianer var närmast obefintligt. ”Pocahontas” kallade president Donald Trump henne lite hånfullt, och Warren bad offentligt om ursäkt till USA:s indianer.

Fjäderhattsrasism även i Sverige
Även Stockholms dåvarande landshövding, tillika före detta justitieminister, Thomas Bodström, skapade rubriker när han 2017 tog på sig en fjäderhatt, rapporterade SVT. Professor Gunlög Fur, som av SVT beskrivs som ”en av Sveriges största auktoriteter på området”, efter att hon bland annat ska ha kritiserat att fjäderhattar används som symboler för idrottslag såsom ”Frölunda Indians”, var mycket kritisk till Bodströms tilltag.

– I en amerikansk kontext skulle detta vara omöjligt i dag. Det är inte acceptabelt, sa hon.

View this post on Instagram

Hänger med nya landshövdingen.

A post shared by gryforssell (@gryforssell) on

Senaste