USA:s president Donald Trump sade på fredagen den 23 oktober att Sudan har gått med på att normalisera de diplomatiska banden med Israel, ett drag som av palestinier fördömts som ett ”nytt hugg i ryggen”.
Nyheten tillkännagavs direkt efter Washingtons beslut att ta bort Sudan från det amerikanska utrikesdepartementets SST-lista, som består av stater som anses finansiera terrorism.
Avtalet förseglades i ett telefonsamtal mellan Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Sudans premiärminister Abdalla Hamdok och övergångsrådets chef Abdel Fattah al-Burhan, uppger höga amerikanska tjänstemän.
Inför reportrar i Ovala rummet frågade Trump Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som var på högtalartelefon, om han trodde att hans demokratiska utmanare Joe Biden kunde ha hjälpt till att förhandla fram en sådan uppgörelse:
”Tror du att ’Sleepy Joe’ kunde ha fått ihop denna överenskommelse, Bibi? På något sätt tror jag inte det”, frågade Trump.
Netanyahu undvek diplomatiskt frågan och svarade: ”En sak jag kan säga är att vi uppskattar hjälp till fred från alla i Amerika, och vi uppskattar vad du har gjort enormt.”
Netanyahu välkomnade också vad han kallade en snabbt expanderande ”fredens cirkel” och starten på en ”ny era”.
Normaliseringsavtalet innebar en utrikespolitisk seger för Trump mindre än två veckor före valet den 3 november.
Samtidigt är strykningen från SST en stor knuff framåt för Sudans hårt prövade ekonomi och ett avgörande steg i Sudans ansträngningar att återintegreras i det internationella samfundet efter förra årets uppror som störtade den dåvarande ledaren Omar al-Bashir.
I ett inlägg på Twitter sade Sudans Sovereign Council att strykningen från SST markerade ”en historisk dag för Sudan och dess ärorika revolution”. De kommenterade däremot inte sitt diplomatiska avtal med Israel.
Israel undertecknade USA-ledda diplomatiska avtal med Förenade Arabemiraten och Bahrain förra månaden, vilket bröt ett långvarigt samförstånd mellan arabstater om att en normalisering med Israel måste vara beroende av en lösning på den israeliska ockupationen och inrättandet av en oberoende palestinsk stat.
Det hade spekulerats i att Sudan skulle kunna komma att göra en överenskommelse med Israel i utbyte mot borttagning från USA:s terroristlista, men den 19 oktober sade Trump att Sudans strykning från listan skulle göras i utbyte för ett skadestånd på 35 miljoner dollar till ”Amerikanska terroroffer och deras familjer”.
Under presskonferensen den 23 oktober sade inte utrikesminister Mike Pompeo, som stod bredvid Trump, något om att de två avtalen var kopplade till varandra.
”De har båda en sak gemensamt, de är bra för det sudanesiska folket”, sade han.
I sitt tal i Ramallah på den ockuperade Västbanken sade Palestinas befrielseorganisations tjänsteman Wasel Abu Youssef att beslutet ”inte kommer att skaka palestiniernas tro på sin sak och att fortsätta sin kamp”.
”Att Sudan ansluter sig andra som har normaliserat banden med den israeliska ockupationsstaten utgör ett nytt hugg i ryggen på det palestinska folket och är ett svek mot den rättvisa palestinska saken”, sade Abu Youssef.
USA verkar för normalisering med Israel
Både israeliska och amerikanska regeringskällor har upprepade gånger de senaste månaderna antytt att andra arabiska länder skulle följa i Förenade Arabemiratens och Bahrains fotspår, och att Sudan var ett av länderna högst upp på den blivande listan.
I februari träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i hemlighet Abdel Fattah al-Burhan, ordförande för Sudans Sovereign Council, i Uganda, och de två ledarna uppges ha gått med på att inleda processen med att normalisera banden.
I augusti arrangerade Förenade Arabemiraten ett hemligt möte mellan Mohamed Hamdan Dagalo (även känd som Hemeti), vice ordförande i Sovereign Council, och Yossi Cohen, chef för Israels spionbyrå Mossad, för att diskutera utsikterna för en normalisering.
Pompeo besökte också Khartoum i augusti på en regional turné för att trycka på gällande ett normaliseringsavtal. Sudan sade då att en normalisering med Israel inte låg inom övergångsregeringens mandat.
Sudans premiärminister Abdalla Hamdok hade sagt att terroristklassificeringen och normaliseringen med Israel bör ses som två separata diplomatiska processer.
Israel och Sudan har inte haft officiella bilaterala förbindelser före fredagens avtal, även om Israel har haft nära förbindelser med Sydsudan, som frigjorde sig från Sudan 2011.
Strax innan han avlägsnades från makten sade Bashir att han hade råtts att normalisera banden med Israel, en begäran han avslog.