fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Nyhetsdygnet den 20 augusti

Ett axplock av nyheter den 20 augusti 2020.

SVT Skåne rapporterar att två unga män dömda för mord och mordförsök har fritagits av beväpnade personer från ett ungdomshem i Lund.

Det skall ha varit ”en handfull” beväpnade män som tog sig in på Råby ungdomshem och fritagit mördarna som ännu inte har gripits.

Den förre generalsekreteraren i Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg, är än en gång i blåsväder. Det är i en personlig intervju i Aftonbladet som hon berättar om sin tuffa uppväxt. För trots att Anne Ramberg är uppväxt på några av Sveriges allra mest exklusiva adresser på Djurgården och Östermalm i Stockholm så menar hon att det var knapert för familjen. Som exempel nämner hon att hennes mor kunde välja att gå till fots till lyxvaruhuset NK, en kvarts promenad från hemmet, samt att familjen inte åt oxfilé särskilt ofta.

Anne Ramberg har tidigare profilerat sig som vänsterliberal aktivist och hon har bland annat kallat invandringskritiker för ”brunråttor” samt uttryckt att det är ”obehagligt” att SD likt andra riksdagspartier får utse nämndemän.

I fjol fick Sverige sitt första islamistiska parti – Partiet Nyans. Och nu får de sällskap av Arabiska Partiet.

Men till skillnad från Partiet Nyans så är Arabiska Partiet inget religiöst parti, utan sekulärt och fullt ut etniskt orienterat. Med sin slogan ”Enighet och gemenskap” vill Arabiska partiet ”värna om arabers rättigheter” och man gör anspråk på att ”ta ansvar för vårt folkslag” och ”representera, ta ansvar och verka för araber i Sverige”.

För att företräda partiet krävs att man har arabiskt ursprung och inte har straffats de senaste fem åren. Men partiets kontaktperson, en 33-årig man i Malmö, straffades själv så sent som 2017 och dömdes då för olaga hot och ofredande.

I september kommer Arabiska partiet presentera sitt politiska program.

502 000 personer var arbetslösa i Sverige i juli, rapporterar TT. Siffran motsvarar en arbetslöshet på 8,9 procent vilket är en ökning med 112 000 personer eller 2 procentenheter jämfört med samma månad förra året. Säsongsjusterat, vilket är ett mer rättvisande mått, är arbetslösheten nu hela 9,4 procent – den högsta nivån sedan krisen i mitten av 1990-talet.

För att räknas som arbetslös i Sverige skall man ingå i arbetskraften men arbeta mindre än en timme i veckan.

De invandringskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander åtalas nu för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp, skriver Fria Tider. Detta på grund av en insändare som de publicerade på sin hemsida för drygt ett år sedan. I artikeln skriver skribenten Ulrika Hallgren att det kan bli problem med muslimska apoteksanställda ”när samhällskollapsen kommer” eftersom ”dessa hellre delar ut livsnödvändiga mediciner till sina muslimska bröder och systrar än till ’otrogna’ svenskar”.

Både Ingrid och Maria har nekat till brott och hänvisat till tryckfriheten.

– En journalists uppgift är inte att ta hänsyn till hur läsaren uppfattar det utan att kunna hjälpa människor att navigera i det nya samhälle vi lever i, sade Ingrid Carlqvist i sitt förhör.

Maria Celander uppger för Fria Tider att hon anser att hela åtalet är ”löjeväckande” och ”ett stötande slöseri med skattepengar”.

– Ingrid och jag har tillsammans cirka 60 års erfarenhet av journalistyrket, och här får vi frågor om vi tror att någon kan bli kränkt av något vi publicerar? Hela den journalistiska gärningen går ut på att ställa frågor, stämma till eftertanke, ibland provocera och naturligtvis finns det alltid någon som möjligen kan känna sig kränkt. Det kan inte vara en journalistisk utgångspunkt huruvida någon möjligtvis kan ta illa upp, hur skulle det se ut? All relevant journalistik skulle bli omöjlig.

De senaste dagarna har en video blivit viral, där en man i 20-årsåldern slår sönder ett antal parkerade bilar i utanförskapsområdet Prästholmen” i Boden.

Efter att han förstört bilarna så skall han även ha attackerat flera personer, varav två misshandlades.

Mannen greps av polis och är nu häktad, men hans identitet är en gåta då han talar svenska och inte behöver tolk, men samtidigt saknar såväl personnummer som något känt medborgarskap.

2012 placerades 160 asylsökande män i ett hus just i Prästholmen, något som Per-Erik Bjurholt, samordnande enhetschef för Migrationsverket region Norr, kommenterade så här:

– Om man nu skall prata om att undvika gettobildning och förfall så är min erfarenhet att ju mer uppblandat det är desto bättre. Då hjälper ju även övriga boende till att säkerställa normer och vi får snabbt vetskap om det inte fungerar. Vilket det inte gör på Prästholmen, det kan gå långt innan någon hojtar till, sade han.

Mer än 50 000 personer dog i Sverige under det första halvåret, rapporterar Fria Tider. Man får gå tillbaka ända till missväxtåren i mitten av 1800-talet för att hitta en lika hög siffra. Detta trots att året började med färre dödsfall än vanligt under årets första månader, innan coronapandemin nådde Sverige.

Flest döda var det under april då det dog 10 543 personer vilket motsvarar 102 dödsfall per 100 000 invånare.

George Floyd dog efter att ha tagit en överdos av fentanyl strax innan det uppmärksammade gripandet. Detta påstår advokaten till en av de polismän som utreds efter händelsen, rapporterar Newsweek.

Efter Floyds död har våldsamma kravaller rasat i USA anförda av Black Lives Matter – en ras-orienterad våldsorganisation som finansieras av vänsterliberala oligarker. Kravallerna motiveras genom påståenden om att rasism skulle ha legat bakom Floyds död. Detta trots att ingen rasism har framkommit i samband med polisingripandet och trots att det nu verkar som att han kan ha avlidit till följd av en överdos.

Senaste