test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Nyheter Idag: Iraks försvarsminister går på bidrag i Sverige

Tidigare i veckan avslöjade Nyheter Idag att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är svensk medborgare och folkbokförd i en förort till Stockholm under falsk identitet. Nu visar det sig att han och hans fru även lever på bidrag från de svenska skattebetalarna.

Najah al-Shammari, tidigare generalmajor i Iraks armé och sedan tidigare i år landets försvarsminister, är svensk medborgare och folkbokförd i Storstockholm, kunde Nyheter Idag avslöja häromdagen. Nu framkommer det även att al-Shammari och hans fru lyfter svenska bidrag från Försäkringskassan, trots en hög lön som försvarsminister i Irak.

Källor inom polismyndigheten berättar även för Nyheter Idag att en förundersökning mot al-Shammari har öppnats gällande bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Försvarsministern ska förekomma som misstänkt i nio ärenden hos polisen sedan 2015, då han blev svensk medborgare.

Total tystnad i mainstreammedia
Trots att avslöjandet om det irakiska statsrådets svenska bidrag borde ha stor sprängkraft har nyheten helt och hållet ignorerats av mainstreammedia. Den som söker på al-Shammaris namn hos någon av de fyra stora dagstidningarna eller hos någon av public service olika kanaler kammar noll.

På Twitter skriver Chang Frick, grundare till Nyheter Idag, att mainstreammedierna ”jobbar med storyn” och att de inte vill gå ut med nyheten förrän de själva bekräftat uppgifterna.

Nyheter Idags avslöjande har dock uppmärksammats internationellt. Både Arab News och kurdiska Bas News skriver om saken.

Senaste