Med stor majoritet har det ungerska parlamentet nu antagit en ny läroplan som ska stärka “ungerska värden och traditioner”, säger Ungerns utbildningsminister Miklós Kásler. Läroplanen träder i kraft från och med årets hösttermin.
Tack vare “moderna redskap för att forma nationell identitet” ska den nya läroplanen bidra till “patriotism” och “harmoniskt familjeliv”. “Medborgarkunskap” är ett nytt ämne och skolans obligatoriska litteraturkanon utökas med tre nya författare: den konservative nationalisten Ferenc Herczeg, den efter omtvistade händelser under andra världskriget kontroversielle Albert Wass och den folkkära, och under kommunisttiden fiendeförklarade, Magda Szabó.
Vidare ska den nya läroplanen vara bättre anpassad efter arbetsmarknadens framtida behov och datorprogram kommer att vara centrala inom matematiken, där eleven ska lära sig förstå och utföra avancerade datorberäkningar under högstadiet.
Den nya läroplanen har tagits emot väl av konservativa debattörer och journalister, bland annat dagstidningen Magyar Nemzets ledarskribent Attila Ballai som har efterfrågat just en läroplan som “fokuserar på nationella intressen för att stärka den nationella känslan hos unga elever”. Ballai hoppas nu på en nationell och “spirituell” katharsis.
Men vänsterakademikern István Nahalka är mindre nöjd och menar att den nya läroplanen är “ensidig, nationalist-orienterad” och “reflekterar ett autokratiskt samhälles värden”.