Klockan 12.00 fredagen den 20 november samlades uppskattningsvis ett femtiotal muslimer för en protest vid Frankrikes ambassad på Östermalm i Stockholm. Skälet skall ha varit den franske presidenten Emmanuel Macrons stöd för yttrandefriheten och den halshuggne läraren Samuel Paty, vilket man ser som ett uttryck för hat mot muslimer.
På plakat syntes slagord som ”Låt vår profet vara” och ”Kränkande är inte yttrandefrihet”. I samband med protesten genomförde deltagarna även en bönestund som blockerade gatan. Man delade också ut ett flygblad, med texten:
”Hån mot religion bör förbjudas, så som hos judarna där det är olagligt att hånas. Att håna islam och dess profet är emot yttrandefriheten vi har i Sverige. Det skall finnas gränser och man ska hålla sig inom ramen för dessa gränser. Därför vädjar vi nu att det skall vara brottsligt att håna andra religioner i hela världen.”
Manifestationen hade tillstånd, och anordnades av imamen Mushin Asinger, som tidigare också protesterat mot frihetsberövande av imamer med kopplingar till det Säpo kallar ”våldsbejakande miljöer”. Många undrade varför polisen inte upplöste sammankomsten, då den uppenbarligen bestod av fler än åtta personer, vilket är det maximala antalet enligt nuvarande coronaregler. Polisen Viktor Adolphson skrev på Twitter:
”Kollade med kollegorna som var på plats. Beslut togs om att upplösa och detta kommunicerades även ut. Sedan valde insatsledningen att inte handgripligen effektuera detta. Oklart varför man valde att inte göra det.”
Frilansfotografen Roger Sahlström var på plats, och berättar för Nya Tider:
– De menade att yttrandefriheten kränkte muslimer och profeten, och att den borde avskaffas.
De sade inte rakt ut att de ville ha hädelselagar, men de menar ju det när de säger att demokrati är ett ”brott” mot islam.
På sociala medier yttrade många sin irritation över tilltaget, men gatubönen fick omedelbart stöd av Dagens Nyheters Erik Helmerson, som menade att manifestationen kritiserades bara ”för att de är muslimer” och skrev:
”Som muslim i Sverige är det svårt att göra rätt. Muslimer dras med fördomen att vara våldsbenägna och odemokratiska. Så hur manifestera sin åsikt på ett så ickevåldsamt och demokratiskt sätt som möjligt? Kanske genom att bedja och dela ut flygblad utanför en ambassad? I en tillståndsgiven demonstration? Nix – folk blir ändå vansinniga.”
I själva verket är denna typ av gatubön en vanlig maktdemonstration i inte minst Frankrike. 2010 anmäldes Marine Le Pen, partiledare för det nationalistiska partiet Rassemblement National, för ”uppvigling till rashat” för en kommentar om de återkommande gatubönerna:
– Det är en ockupation av delar av territoriet, av stadsdelar där religiös lag gäller, det är en ockupation. Visst, det finns inga stridsvagnar, inga soldater, men det är en ockupation i alla fall och den drabbar invånarna.