lördag, 13 april, 2024
lördag, april 13, 2024

Moderaterna vill skrota undantag i migrationslagen – och anklagar S för 17 löftesbrott

Moderaterna kommer att skrota undantaget i migrationslagen som innebär att personer som saknar skyddsskäl men som har fått en ”särskild anknytning” till landet ska kunna få uppehållstillstånd. Samtidigt släpper partiet en lista med 17 löftesbrott som de menar att Socialdemokraterna har gjort sig skyldiga till.

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, säger på en pressträff att ett av partiets vallöften är att upphäva Socialdemokraternas amnestiregel som trädde i kraft för ett år sedan. Moderaterna vill upphäva den nya lagen då den, enligt Stenergard, ”underminerar hela den reglerade invandringen”. Lagen innebär att personer som inte har skyddsskäl kan ha rätt till uppehållstillstånd om de har en anknytning till Sverige.

”Socialdemokraternas amnestigrund har inneburit en ökning av uppehållstillstånd för särskilt ömmande skäl med nästan fyra gånger.”, skriver Moderaterna på sin hemsida i samband med pressträffen.

Maria Malmer Stenergard kommenterar amnestilagen på Twitter.

Släpper granskning

Under dagen släppte Moderaterna även en granskning av Socialdemokraternas politik de senaste två mandatperioderna.

Moderaterna påstår att Socialdemokraternas valmanifest från år 2018 med facit i hand har kommit att bli ”det största löftessveket i modern tid”, och släpper en lista med 17 löften som de menar att Socialdemokraterna har brutit.

”På område efter område har Socialdemokraterna svikit sina löften – och i många fall gjort helt tvärtemot vad de lovade väljarna i några av partiets allra mest centrala valfrågor. Det handlar om alltifrån ändrade turordningsregler i LAS, avskaffad värnskatt till förra valets huvudnummer familjeveckan som aldrig blev av.”, skriver partiet på sin hemsida.

Socialdemokraterna lovade att förstärka kampen mot den organiserade och systematiska brottsligheten riktad mot välfärdsystemet, men Moderaterna skriver att de anmälda bidragsbrotten har ökat med hela 133 procent mellan år 2008 och 2021.

Moderaterna skriver även att Socialdemokraterna lovade en högre andel uppklarade brott, men att det istället har blivit tvärtom – exempelvis leder mindre än fem procent av alla våldtäkter till en fällande dom. Socialdemokraterna lovade även 10 000 fler polisanställda till år 2024, men idag har landet färre poliser per capita än för tio år sedan, och målet kan inte uppnås förrän tidigast 2032.

Gällande invandringen skriver Moderaterna att Socialdemokraterna lovat att en person som fått avslag på sin asylansökan ska tvingas lämna landet. Dock anmäldes över 10 000 personer som fått avslag som avvikna och efterlysta år 2021, och omkring 50 000 personer vistas i Sverige trots avslag.

S vilseleder väljare

På Twitter skriver Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard att hon kan respektera att man tycker olika i migrationsfrågor, men att man som parti inte bör vilseleda väljarna.

”Jag kan respektera att man är av annan politisk åsikt än jag och vill öka invandringen. Men då bör man stå för det. Inte som S, som påstår att de vill minska invandringen men gång på gång agerar för ökad invandring”, skriver Stenergard.

Senaste