fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Minnesotapolitiker skyller raskravaller på ”vitmakt”-anhängare och ”utländska operatörer”

Politiker och tjänstemän på både stads- och delstatsnivå i Minneapolis och Minnesota hävdar att upploppsmakarna i det senaste dagarnas raskravaller är inresta till delstaten trots att nästan alla som gripits har en adress hemmahörande i Minnesota. Myndigheterna påstår också att många av de som plundrar butiker och sätter eld på byggnader är ”vitmakt”-anhängare, organiserade brottslingar eller agenter från utlandet.

Politiska tjänstemän i Minneapolis och Minnesota sade på lördagen att 80 procent av de människor som hade arresterats under upploppet var från andra delstater. Den demokratiske guvernören Tim Walz skyllde också på ”vitmakt-anhängare” för förödelsen trots att #BlackLivesMatter har tagit på sig ansvaret för den rasliga oron.

Walzs falska påståenden exponerades inom timmar på lördagen efter att ett lokalt nyhetsmedium gjort sig besväret med att granska de offentliga gripanderegistret.

Den lokala Fox News-kanalen FOX 9 Minneapolis-St. Paul rapporterade att en överväldigande majoriteten av människor som arresterats i samband med Minneapoliskravallerna har Minnesotaadresser. Reportrar gjorde en sökning i kommunens fängelselogg och kunde avslöja de falska nyheterna.

”Av de 45 personer som arresterades för upplopp, brott mot ordningslagen, stulen egendom, inbrott eller rån den 29 och 30 maj, hade 38 Minnesotaadresser, enligt offentligt tillgängliga gripanderegistret granskade av FOX 9”.

Endast sex stycken hade adresser utanför delstaten och en person hade ingen adress alls, enligt FOX 9.

Falska påståendet sprids vidare
Trots att påståendet är falskt, upprepade borgmästaren i Minneapolis, demokraten Jacob Frey, guvernören Walzs märkliga uttalande:

”Vi konfronterar nu vitmakt-anhängare, medlemmar av organiserad brottslighet, anstiftare från andra delstater och eventuellt även utländska aktörer som försöker förstöra och destabilisera vår stad och vår region”.

Stads- och delstatstjänstemän har upprepade gånger hävdat att majoriteten av upprorsmakarna är från andra delstater. Till och med president Trump, som enligt uppgift inte vill skada sin återvalskampanj och sina chanser att bygga koalitioner med minoritetsgrupper, upprepade de falska nyheterna.

Det framgår inte hur guvernören Walz har kommit fram till sina siffror. På torsdagen hade ingen bekräftats arresterad för upploppen under de första tre dagarna av oroligheterna. Till och med på lördagen sa Walz att han inte ville att någon av de upprorsmakarna skulle arresteras utan att han bara ville att de skulle ”åka hem”.

”Vi [polisen] kan inte gripa människor när vi försöker försvara ett område på grund av storleken på folksamlingarna, dynamiken och viljan till våld”, medgav Walz.

Medan upploppen och plundringarna fortsätter sätter butiksägare upp skyltar som meddelade att de var ett ”svartägt företag” i ett försök att förhindra Black Lives Matter/Antifa från att förstöra och plundra dem.

Senaste