lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Miljonstipendium för analkonst

I Sverige erhöll konstnärsparet Mats Caldeborg och hustrun Katrin Zackrisson Caldeborg ett stipendium på en dryg miljon förra året för att producera konst för maskar och skalbaggar. Norge har bestämt sig för att inte vara sämre och har tilldelat konstnären Vegard Vinge sammanlagt 37 miljoner norska kronor under en tolvårsperiod.

Paret Caldeborg tilldelades sitt stipendium, finansierat av skattepengar, av den statliga Kulturnämnden 2019, för att driva projektet ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Den ansvarige kulturministern vid tillfället var Alice Bah Kuhnke (MP), men när hon kontaktades av Expressen hänvisar hon till sin efterträdare, Amanda Lind (MP). Amanda Lind svarade Expressen via SMS: ”Som minister varken kan eller får jag kommentera eller försöka påverka myndigheters enskilda beslut. Det är också viktigt att det inte är vi politiker som styr över kulturens innehåll.”

Hela debaclet bleknar dock i jämförelse med vårt västra grannland. Även här är det ett konstnärspar, Vegard Vinge och Ida Müller som driver stiftelsen med det originella namnet Vinge/Müller.

Vinge är känd för att vara extrem – under tidigare teaterföreställningar har han kastat avföring på publiken och urinerat på scenen, något som har fått kritiker att tala om ”kiss-och-bajsteater”.

Nu cirkulerar en video på nätet när Vinge målar. Först sprutar han färg ur sin anus över en duk på golvet, innan han, med hjälp av en lång pensel inkörd i anus, smetar ut färgen.

Paret Vinge och Müller har sammanlagt fått 37 miljoner norska kronor över en tolvårsperiod från det norska Kulturrådet. Enligt uppgift har pengarna använts till ”lön, produktionskostnader och en massa annat”. Det senaste beslutet gjorde Kulturrådet 2018 och innebar 3,4 miljoner om året för 2019, 2020, 2021 och 2022. Motiveringen som Kulturrådet ger är att det är på grund av konstnärens storslagna planer i Norge och i Europa.

”Vinge/Müller har storslagna planer i Norge under de nästa fyra åren förutom deras samarbete med mycket prestigefyllda teatrar i Europa. Detta är ett vasst och expressivt konstnärskap med ett säreget uttryck och stor genomslagskraft” skrev Kulturrådet.

Norges kulturminister är Trine Skei Grande (V), och tillfrågad av den norska tidningen Nettavisen om hon anser att det är väl använda skattemedel svarar hon, precis som Amanda Lind, att hon håller armlängds avstånd till beslut fattade av Kulturrådet.

Kulturrådet själva står fast vid sitt beslut och menar att det är orättvist att bedöma tolv års konstnärskap från ett videoklipp på några sekunder. De tillägger att de kan förstå att det här uttrycksätten väcker reaktioner, men att detta i sig kan vara något av idén med uppsättningen.

Det hela uppmärksammades av den norske Slöseriombudsmannen, som lade upp videon på sin Facebooksida.

Sløse-julekalender luke 11, Trine Skei Grande og Tone Hansen

Lurer du på HVORFOR staten kaster millionbeløp etter kunstnere som bæsjer maling? Det gjør de fleste av oss, inkludert kunstneren selv! [1]Etter at Kulturrådet og Trine Skei Grande ga helt innholdsløse svar da Nettavisen spurte de om dette i går [2], ville jeg finne ut hvordan de har argumentert tidligere.Her er det beste jeg fant (riktignok fra helt andre sammenhenger, men likevel relevant her) – er det noen som blir klokere?1:"Etter å ha smurt brevet inn med sine egne ekskrementer, gikk han – fremdeles med buksene rundt knærne – opp på et tak og brølte «hvorfor får jeg skattepenger til 12-Spartenhaus?» https://www.dagbladet.no/kultur/norsk-ekstremkunstner-kastet-dritt-pa-publikum/628468582: https://www.nettavisen.no/okonomi/spruter-maling-ut-rumpa—far-37-millioner-i-kunststotte/3423893280.html

Posted by Sløseriombudsmannen on Wednesday, December 11, 2019

Senaste