måndag, 17 maj, 2021
måndag, maj 17, 2021

Mejl avslöjar hur Hunter Biden introducerade ukrainska affärsman för sin pappa, vicepresidenten

Hunter Biden presenterade sin far, dåvarande vicepresident Joe Biden, för en toppchef på det ukrainska energiföretaget Burisma mindre än ett år innan Joe Biden pressade regeringstjänstemän i Ukraina att avskeda en åklagare som utredde företaget, enligt mejl som tidningen New York Post tagit del av.

Det aldrig tidigare avslöjade mötet nämns i ett tackmeddelande som Vadym Pozharskyi, en rådgivare till styrelsen för Burisma, påstås ha skickat till Hunter Biden den 17 april 2015, ungefär ett år efter Hunter gick med i Burismas styrelse med en uppgiven lön på upp till 83 000 dollar per månad, trots ingen tidigare branscherfarenhet.

”Käre Hunter, tack för att du bjöd in mig till [Washington] DC och gav mig en möjlighet att träffa din far och tillbringade [sic] lite tid tillsammans. Det är verkligen en ära och en glädje”, står det i mejlet.

Ett tidigare mejl från maj 2014 visar också att Pozharskyi, enligt uppgift Burismas tredje högsta chef, ber Hunter om ”råd om hur du kan använda ditt inflytande” å företagets vägnar.

Korrespondensen – som går tvärtemot Joe Bidens påstående att han ”aldrig talat med min son om hans utomeuropeiska affärer” – fanns i en stor mängd data som har hittats i en bärbar dator.

Datorn lämnades in till en reparationsfirma i Bidens hemstat Delaware i april 2019, enligt butikens ägare.

Annat material som hittats i datorn innehåller en 12-minuters video som verkar visa Hunter, som har erkänt att han har missbruksproblem, röka crack-kokain medan han idkar sexuellt umgänge med en oidentifierad kvinna, liksom många andra sexuellt explicita bilder.

Kunden som lämnade in den vattenskadade MacBook Pro-datorn för reparation betalade aldrig för reparationen eller hämtade den eller dess hårddisk där dokumenten fanns, enligt butiksägaren, som sade att han upprepade gånger försökte kontakta kunden.

Butiksägaren kunde inte hundraprocentigt identifiera kunden som Hunter Biden, men sade att den bärbara datorn bar ett klistermärke från Beau Biden Foundation, uppkallad efter Hunters avlidne bror och tidigare statsåklagare i Delaware.

Bilder av en federal stämning från delstaten Delaware som har sänts till New York Post visar att både datorn och hårddisken beslagtogs av FBI i december, efter att butikens ägare hade informerat FBI om deras existens.

Men innan han lämnade över utrustningen gjorde han en kopia av hårddisken och gav den senare till den förre borgmästaren Rudy Giulianis advokat, Robert Costello.

Steve Bannon, tidigare rådgivare till president Trump, tipsade New York Post om hårddiskens existens i slutet av september och Giuliani skickade en kopia av den i söndags till tidningen.

Mindre än åtta månader efter att Pozharskyi tackade Hunter Biden för introduktionen till sin pappa pressade den dåvarande vicepresidenten Ukrainas president Petro Porosjenko och premiärminister Arseniy Yatsenyuk att avskeda riksåklagaren Viktor Shokin genom att hota med att hålla inne en amerikansk lånegaranti på 1 miljard dollar under en resa till Kiev i december 2015.

”Jag tittade på dem och sade: Jag åker om sex timmar. Om åklagaren inte får sparken får du inte pengarna”, skröt Biden inför Council on Foreign Relations 2018.

Shokin har sagt att vid tidpunkten för hans avskedande, i mars 2016, hade han gjort ”specifika planer” för att utreda Burisma som ”inkluderade förhör och andra brottsutredningsförfaranden för alla medlemmar i styrelsen, inklusive Hunter Biden”.

Joe Biden har insisterat på att USA ville att Shokin skulle avlägsnas på grund av korruptionsanklagelser, något som även begärdes av Europeiska unionen.

Ett mejl daterat den 12 maj 2014 — kort efter Hunter Biden gick med i Burismas styrelse — visar att Pozharskyi försöker få honom att använda sitt politiska inflytande för att hjälpa företaget.

Meddelandet hade ämnesraden ”brådskande fråga” och skickades också till Hunter Bidens affärspartner, Devon Archer, som också satt i Burismas styrelse vid tidpunkten.

Pozharskyi sade att ”företrädare för de nya makthavarna tenderar att ganska aggressivt kontakta N.Z inofficiellt i syfte att få pengar från honom”.

N.Z identifieras inte i mejlet men det verkar vara en hänvisning till Burismas grundare Mykola Zlochevsky, vars förnamn är en ukrainsk version av ”Nikolas”.

När den påstådda utpressningen misslyckades, ”fortsatte de med konkreta åtgärder” i form av ”en eller flera förundersökningsförfaranden”, skrev Pozharskyi.

”Vi behöver snarast dina råd om hur du kan använda ditt inflytande för att förmedla ett budskap / signal, etc .för att stoppa vad vi anser vara politiskt motiverade åtgärder”, tillade han.

Hunter Biden svarade med att säga att han var med Archer i Doha, Qatar, och bad om mer information om ”de formella (om några) anklagelser som riktas mot Burisma”.

”Vem ligger ytterst bakom dessa attacker mot företaget? Vem i den nuvarande interimsregeringen skulle kunna sätta stopp för sådana attacker?” tillade han.

Utbytet kom samma dag som Burisma meddelade att de hade utökat sin styrelse genom att ta med Hunter Biden, som sattes som ansvarig för företagets ”juridiska enhet och kommer att ge stöd till bolaget gällande internationella organisationer”, enligt ett pressmeddelande som sedan dess har raderats från Burisma hemsida.

Hunter Biden gick faktiskt med i styrelsen redan i april 2014, enligt flera rapporter.

Hans advokat sade förra året att Hunter ”inte var medlem i ledningsgruppen”, och tillade, ”inte vid något tillfälle var Hunter ansvarig för företagets juridiska frågor”.

Ungefär fyra månader efter Hunter Bidens korrespondens med Pozharskyi, vidarebefordrade Archer en e-postkedja med ämnesraden ”skattehöjningens inverkan på Burismas produktion” till Hunter Biden. Pozharskyi var med i kedjan, och skrev att den ukrainska regeringen hade lämnat in ny skattelagstiftning till landets parlament.

”Om den antas, skulle denna lag döda hela den privata gasproduktionssektorn i sin linda”, skrev Pozharskyi.

I mejlet, daterat den 24 september 2014, skrev Pozharskyi också att han skulle ”dela denna information med den amerikanska ambassaden här i Kiev, liksom med Amos Hochsteins kontor i Staterna”.

Vid den tiden var Hochstein utrikesdepartementets nytillträdda särskilda sändebud och samordnare för internationella energifrågor.

I december 2017 meddelade Naftogaz-koncernen, Ukrainas statsägda energibolag, att Hochstein hade anslutit sig till företaget som oberoende direktör, men i måndags meddelade han sin avgång.

”Företaget har tvingats att spendera oändliga mängder tid att bekämpa politiska påtryckningar och försök av oligarker att berika sig genom tvivelaktiga transaktioner”, skrev Hochstein i en insändare som publicerades av Kyiv Post.

Förutom att Joe Biden förnekar att han talat med Hunter Biden om hans utländska affärer, har Joe Biden upprepade gånger förnekat att någon intressekonflikt föreligger eller att några förseelser har begåtts av någon av dem gällande Burisma.

I februari förra året blev han irriterad under en intervju i NBC:s program ”Today” när programledaren Savannah Guthrie ifrågasatte om det var ”fel av [Hunter] att ta det jobbet, i kunskap om att det egentligen var för att företaget ville ha tillgång till dig?”

”Tja, det är inte sant. Du påstår saker, du inte vet vad du pratar om”, svarade Biden.

I december förra året fick Joe Biden också ett utbrott under ett demokratiskt primärvalsmöte i Iowa, där en man anklagade honom för att ha skickat Hunter till Ukraina ”för att få ett jobb och arbeta för ett gasbolag, utan erfarenhet av gas eller någonting, för att få tillgång till . . . presidenten”.

”Du är en förbannad lögnare, grabben. Det är inte sant och ingen har någonsin sagt det”, svarade Biden ilsket.

Biden fortsatte sedan att håna mannen, kallade honom för ”fet” och utmanade honom att ”göra armhävningar tillsammans, grabben”.

FBI hänvisade frågor om deras beslag av den bärbara datorn och hårddisken till Delawares åklagarmyndighet, där en talesman sade: ”Min myndighet kan varken bekräfta eller förneka förekomsten av en utredning.”

Hunter Bidens advokat har vägrat att kommentera uppgifterna utan attackerade istället Giuliani.

”Han har drivit allmänt avfärdade konspirationsteorier om familjen Biden, och öppet förlitat sig på aktörer knutna till den ryska underrättelsetjänsten”, sade advokaten, George R. Mesires, om Giuliani.

Bidens kampanjledning svarade inte på fem förfrågningar om kommentarer från New York Post innan publiceringen av uppgifterna i onsdags.

Senare på onsdagen släpptes ett noggrant formulerat uttalande som sade att det inte fanns några möten med Burismas styrelserådgivare Vadym Pozharskyi på hans ”officiella schema” under 2015.

Uttalandet nämner inte personliga kalendrar eller förnekar att mötet faktiskt har inträffat.

Bidens kampanjtalesman Andrew Bates sade i ett uttalande till Politico att mötet inte var på Bidens ”officiella schema” och inte ägde rum ”som det påstås”. Uttalandet utesluter inte ett inofficiellt möte.

”Undersökningar av pressen, under riksrätten, och även av två republikanskt ledda senatskommittéer vars arbete fördömdes som ’inte legitimt’ och som politiskt motiverade av en republikansk kollega har alla nått samma slutsats: Att Joe Biden genomfört den officiella amerikanska politiken gentemot Ukraina och har inte begått något fel. Trumpadministrationens tjänstemän har intygat dessa fakta under ed”, sade Bates till Politico.

”Vi har granskat Joe Bidens officiella scheman från den tiden och inget möte, som det påstås av New York Post, har någonsin ägt rum”, sade Bates.

Senare under dagen medgav kampanjledningen — tillsammans med rådgivare till Biden när han var vicepresident —till Politico att det är möjligt de två träffades då, men hävdade att det skulle ha varit bara i förbigående.

Biden har inte kommenterat själva reportaget, som verkar motsäga hans tidigare påstående att han ”aldrig hade talat” med sin son om hans ”utomeuropeiska affärer”.

Demokraterna ställde president Trump inför riksrätt i december för att ha bett Ukraina att utreda omständigheterna runt Hunter Bidens anställning. Republikanerna i senaten friade Trump i februari från anklagelserna om att han missbrukat sin makt och hindrat en kongressutredning.

Senatens Homeland Security and Governmental Affairs Committee samarbetar med datorreparatören i Delaware för att kontrollera äktheten av dokumenten på hårddisken.

Senaste