test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Många IS-terrorister får stöd i Angered

Göteborgsförorten Angered är ett av de områden i Sverige som flest svenska medborgare lämnat för att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten. Men nu har många av dem kommit tillbaka till Sverige och tas emot av stadsdelens ”avhopparverksamhet”.

Omkring 30 personer som varit anslutna till IS har återvänt till nordöstra Göteborg. Ungefär hälften av dem har sökt och erbjudits stöd av stadsdelens avhopparverksamhet, rapporterat Sveriges Radio.

Mycket handlar om praktiskt stöd – att få hjälp att sätta barnen i förskolan och fastställa faderskap. Och avhopparverksamheten går bra.

– Vi har mer lyckade resultat i den målgruppen. Där har alla, måste vi förtydliga, sökt hjälp från egen motivation och drivkraft att lämna sådana miljöer och bli vanliga medborgare i samhället, säger Andreas Wetterberg, koordinator på trygghetssamordningen i Angered.

Innan de tidigare IS-terroristerna kan få kommunalt stöd måste de dock först kontrolleras av polisen.

– Min uppfattning är att de flesta är vanliga människor nu som har ett fungerande liv, säger Tomas Collin, polisen i Angered, om IS-återvändarna.

Andreas Wetterberg menar att det är viktigt att stötta personer som säger sig vilja lämna IS.

– Alternativet är mycket sämre. För om vi inte hjälper den här gruppen så är risken större att det händer andra saker som påverkar samhället. Till exempel som vi ser i andra länder att det blir terrordåd eller att människor far väldigt illa i den här miljön, säger han.

Islamiska staten är bland annat känt för sin utstuderade tortyr av krigsfångar och nyttjande av sexslavar.

Senaste