En del experter har på senare tid hävdat att mörkertalen för andelen smittade i covid-19 skulle vara betydligt högre än vad som har framkommit i de fullständiga eller slumpmässiga tester som har gjorts i hela populationer. Därmed skulle också andelen som bär på antikroppar öka snabbare än väntat. I Sverige sa till exempel statsepidemiolog Anders Tegnell den 16 april att Folkhälsomyndigetens modeller talar för att flockimmunitet skulle nås i Stockholm redan i maj. Och hans rådgivare, den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke, sa dagen efter till brittiska Unheard att snart halva Sveriges befolkning ska ha varit smittade. Ytterligare några dagar senare sa han i SVT:s Morgonstudion att han trodde att ungefär var tredje stockholmare hade haft smittan.
Men när en grupp Uppsalaforskare strax därefter genomförde slumpmässiga tester på stockholmare så visade det sig att endast 7,5 procent bar på antikroppar. Och nu kommer nästa bakslag: de första resultaten av en omfattande, nationell undersökning i Spanien visar att endast cirka fem procent av spanjorerna bär på antikroppar mot covid-19.
– Det är inte bra nyheter för Sverige. Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen och att de ligger på så pass låga andelar av personer som uppskattas infekterade är inte bra, säger Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, till Aktuellt.
På frågan om vad då motsvarande siffra skulle kunna vara i Sverige svarar hon:
– En undersökning i Belgien visade på runt sex procent och i Spanien var det fem, kanske någonstans där omkring eftersom vi har haft färre döda än i de länderna.
I skrivande stund har drygt 27 000 personer rapporterats döda i covid-19 i Spanien vilket i kombination med antikroppstestet tyder på att dödligheten i Spanien ligger lite över en procent.