test
fredag, 21 juni, 2024
fredag, juni 21, 2024

Läckor visar: specialstyrkor från flera Nato-länder verkar i Ukraina

BBC rapporterar att bland annat Storbritannien är ett av flera Nato-länder som har militära specialstyrkor på plats i Ukraina. Uppgifterna kommer från filer som har markerats som topphemliga, och USA utreder i skrivande stund källan till läckan. Nu fruktar man att uppgifterna om militär Nato-närvaro kan gynna Moskva i ”propagandakriget”.

Hemliga dokument som BBC har tagit del av visar att flera Nato-länder har militära specialstyrkor som är aktiva i Ukraina. Det ska bland annat röra sig om Storbritannien, Lettland, Frankrike och Nederländerna. De läckta dokumenten ska även innehålla känsliga detaljer om Ukrainas planer för en motoffensiv, som ska äga rum till våren.

BBC skriver att uppgifterna om att utländska specialstyrkor verkar i Ukraina kommer att användas av Moskva, som menar att det inte bara är Ukraina man kämpar mot utan även Nato. Den amerikanska regeringen undersöker nu enligt uppgifter varifrån läckan kommer.

Dokumenten visar visserligen att Nato-länder har specialstyrkor på plats i Ukraina, men det finns inga uppgifter om deras positionering eller vad deras uppdrag i landet är. BBC skriver dock att de brittiska specialstyrkorna är ”bland de mest kapabla i världen”.

Storbritannien: ”Desinformation”

Storbritanniens försvarsministerium har inte kommenterat uppgifterna i sig – någonting som är i linje med deras standardpolicy. Dock gick man under tisdagen ut med att informationen som härrör från de hemliga dokumenten visar en ”allvarlig nivå av felaktigheter”, och man skriver att allmänheten måste vara ”försiktiga” och inte sprida vidare vad man kallar för ”desinformation”.

BBC avslutar sin artikel om de topphemliga dokumenten med att skriva att Storbritannien är den näst största givaren av militärt stöd till Ukraina, näst efter USA.

Senaste