lördag, 13 april, 2024
lördag, april 13, 2024

Kommer regeringen hålla sitt löfte till Turkiet och ta tag i det inhemska terrorhotet?

Regeringen har slutit ett avtal med Turkiet om att motverka kurdisk terrorism. En granskning av de kurdnationalistiska så kallade Rojavakommittéernas verksamhet visar på flera kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism.

Även om det slutgiltiga beskedet om ett svenskt NATO-medlemskap känns surt för många anhängare av militär alliansfrihet kan man glädja sig över att regeringen har förpliktat sig att motverka inhemska terrorister med kopplingar till terrorgruppen PKK. I dagens granskning kommer jag att gå igenom varför det är viktigt och vilken gruppering som jag hoppas att avtalet kommer att rikta in sig på.

Som de flesta vet har massinvandringen till Sverige och Europa lett till ökade spänningar när de olika invandrargrupperna har tvingats leva sida vid sida. Vi har hämtat hit människor som är varandras blodsfiender och nu skördar vi frukterna av en ogenomtänkt migrationspolitik. Palestinier attackerar judar, serber bråkar med kroater, somalier kommer inte överens med araber, turkar hatar kurder och vice versa.

Om vi för blicken tillbaka mot PKK har gruppen inte varit något undantag från övriga konfliktsökande grupper som vi har importerat till Sverige. PKK eller ”Kurdistans Arbetarparti” är en kommunistisk milis som är terrorstämplad av EU, NATO, USA och Turkiet. I Sverige mördades en PKK-avhoppare och i Europa har det skett flera PKK-kopplade terrordåd riktade mot turkiska mål. Parallellt med den kurdiska terrorn har vi även sett hur den turkiska religionsmyndighet och säkerhetstjänsten har försökt öka sitt inflytande genom finansiering och infiltration. Vi ska heller inte glömma de terrordåd som den turkiska nationalistgruppen Grå Vargarna har stått bakom.

Eftersom terroristorganisationen PKK har en tydligt vänsterextrem prägling har organisationen även lyckats vinna stöd inom den vänsterextrema miljön i Sverige. Kurderna drömmer om ett eget land av nationalistiska skäl men extremvänstern ser ett framtida Kurdistan som deras chans att bygga ett anarkistiskt samhälle. De tror alltså att de ska kunna få till stånd ett feministiskt, antirasistiskt, planekonomiskt och mångkulturell stat i mellanöstern.

Precis som vi kunde se flera IS-resenärer som åkte ned till Syrien för att strida med den islamiska staten har vi sett liknande tendenser inom den vänsterextrema miljön. Efter att den Islamiska staten besegrades skulle kurdiska miliser bilda ett eget styre i nordöstra Syrien som de kallar för ”Rojava”. Området är en de facto stat som kallas för: ”Autonoma administrationen av norra och östra Syrien” och är idag en etno-stat som tar tillvara på det kurdiska folkets intressen. Svenska PKK-resenärer har rest ned till nordöstra Syrien för att delta i strider och andra uppgifter bakom frontlinjerna. Rapporten ”Transnational Volunteers Against ISIS” uppgav att det finns totalt 17 svenska PKK-resenärer varav en med militär erfarenhet. 2015 skickade AFAs internationella grupp en gemensam delegation till Rojava där vänsterterroristerna deltog i väpnade strider och genomgick militär utbildning.

I Sverige finns det en rad grupper som verkar för en kurdisk etnostat men en av grupperingarna sticker ut från mängden. Gruppen ”Rojavakommitéerna” bildades som ett vänsterextremt alternativ bland den uppsjö av kurdföreningar som fanns. ”Kommittéerna” beskriver sig själva som en ”autonom” grupp som är en referens till den syndikalistiska teorin om ”direkt aktion”. Organisationsmodellen bygger på en utomparlamentarisk och ofta anti-demokratisk teori som kan innebära att trakassera meningsmotståndare, företag och organisationer tills dess att man lyckas tysta motparten. En mild form av terrorism där man kan blockera ingångar till flygplatser, hota beslutsfattare eller till och med utföra terrordåd mot politiker. Men extremvänstern tillämpar även demokratiska varianter av direkt aktion såsom demonstrationer och flygbladsutdelningar. Inom den autonoma miljön i Sverige har vi aktörer som Allt åt Alla, SUF, Ta Natten Tillbaka och terroristorganisationen AFA som är i särklass den mest känd bland dem annars obetydliga organisationerna.

Man kan säga att den utomparlamentariska vänstern styrka inte ligger i någon form av direkt politiskt inflytande utan den mängd våldsdåd och hot som deras rörelser lyckas åtkomma. Det bästa exemplet på detta är den ovan nämnda terroristorganisationen AFA som har gjort sig kända för att trakassera, hota, misshandla och i vissa fall till och med knivhugga oppositionella politiker från främst Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige men även utomparlamentariska grupper som nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen. En ytlig genomgång av Rojavakommittéerna visar tydliga band till övriga autonoma organisationer och i synnerhet med terroristgruppen AFA. Rojavakommittéerna har vid flera tillfällen organiserat föreläsningar på ”Syndikalistiskt Forum” i Göteborg där man bland annat säljer propaganda som finansierar AFAs attentat och kartläggningsarbete.

I oktober 2019 genomförde svenska och danska vänsterextremister en gemensam blockad av Turkisk Airlines flight TK1786 under Rojavakommitéernas namn. Terroristorganisationen AFAs lokalgrupp i Skåne gjorde reklam för aktionen och deltog under blockaden.

I februari 2022 utförde AFA Stockholm, Anarkism.info och Rojavakommitéerna en gemensam aktion till stöd för den dömde rapparen Pablo Hesel. Rapparen hade fängslats efter upprepade glorifieringar av terrorism vilket ledde till ett fängelsestraff på 9 månader. Inom vänstern uppstod flera arga kommentarer om att en torshammare hade ritats på banderollen till stöd för den dömde rapparen. Men att demonstrationen gjordes till stöd för en person som glorifierar terrorism kritiserades aldrig av Rojavakommitéerna.

Under Syndikalisternas majtåg 2018 promenerade en Sverigevänlig familjefar förbi paraden där YPG-flaggor syntes längst fram. Mannen som gick under namnet ”Den Nödvändige Intoleransen” i sociala medier hade gjort sig känd för sina videoklipp där han ofta belyste vänsterns syn på demokrati genom finurliga aktioner. När den vänsterextrema demonstrationen fick syn på mannen rusade ett antal vänsterextremister fram mot honom och misshandlade honom med YPG-flaggorna. Tack vare min efterlysning har polisen öppnat en utredning där ett flertal personer är misstänkta för grov misshandel.

Den våldsbejakande vänsterns kanske främste terrorfinansiär Andreas Lindh har vid flera tillfällen ertappats vid demonstrationer till stöd för PKK som har arrangerats av Rojavakommitéerna. Lindh driver fånghjälpen ”Anarchist Black Cross Sweden” som är en del av ett internationellt nätverk av terrorfinansiärer. Fånghjälpen ABC ger ekonomiskt bistånd till polismördare, svarta separatister och attentatsmän som bland annat har försökt spränga elledningar. Mer om terrorfinansiären Andreas Lindh kan du se i mitt reportage om hans ljusskygga verksamhet.

I Göteborg drivs Rojavakommitéerna enligt uppgift av Miran Kakaee som själv har kurdisk bakgrund. I mars 2020 ertappades kurdaktivisten när han puttade på den Sverigedemokratiska politikern Max Skalenius under en demonstration för öppna gränser. Skalenius hade kallat vänsterextremisterna för ”landsförrädare” vilket orsakade den våldsamma attacken. Efter angreppet mot den Sverigedemokratiska politikern har kurdaktivisten bytt användarnamn flera gånger och införskaffat sig skyddad identitet. Journalisten Jesper Johansson sökte Fridh Advokatbyrå där Kakae är anställd men ägaren vägrade svara på frågor om våldsamheterna som hade uppstått. I en intervju med den våldsbejakande podcasten Komintern med den terrorhyllande läraren Axel Rosengren framförde asyljuristen att han är inblandad i Rojavakommitéerna och att han ser sig själv som en aktivist i första hand och jurist i andra. Asyljuristen har deltagit som gäst i den våldsbejakande podcasten och flera andra sammanhang där han har gett juridiska råd hur vänsterextremister ska undkomma att bli lagförda under manifestationer.

När vänsterextremisten Jonas Lindes vapengömma bestående av automatvapen, polisuniformer och skyddsvästar avslöjades dömdes han till fyra år fängelse vid klass-A anstalten Hall, ett av Sveriges högst säkerhetsklassade fängelser där pedofiler, våldtäktsmän och den ökände terroristen Rakhmat Akilov spenderar sina dagar. När Jonas Linde kom ut ur fängelset skulle höjdhoppsmästaren och numera pedofiljägaren Patrik Sjöberg avslöja att vänsterextremisten försökte ha sex med minderåriga. När Polisen utförde en husrannsakan hemma hos Jonas Linde hittade man tankekartor som beskrev potentiella konsekvenser om han skulle utföra ett terrordåd. I tankekartan framkommer det att vänsterextremisten övervägde att flytta till Rojava tills dess att terrordådet skulle preskriberas i Sverige. Polisens husrannsakan skulle även avslöja att Jonas Linde hade rest till ”Kurdistan” tillsammans med Miljöpartisten Linus Perlerot som ersättare i en av nämnderna i Region Jönköping. Jonas Linde har vid ett flertal tillfällen deltagit på Rojavakommitéernas demonstrationer.

Jag skulle kunna tugga på i åratal om alla kopplingar mellan dömda och våldsbejakande vänsterextremisters kopplingar till Rojavakommitéerna. En enkel genomgång visar med all sin tydlighet att gruppen inte bara allierar sig med våldsbejakande vänsterextremister utan att gruppen är en del av miljön.

Enligt utrikesministern Ann Lindes avtal med Turkiets regering har den svenska regeringen förpliktat sig att motarbeta kurdiska terroristgruppers inflytande i Sverige. Det terrorstämplade partiet PKK omnämns till och med i avtalets femte punkt:

Finland och Sverige bekräftar att PKK är en förbjuden terroristorganisation. Finland och Sverige engagerar sig i att förhindra PKK:s aktiviteter likväl som andra terrororganisationer och dess utväxter, liksom aktiviteter av individer i grupper eller nätverk som är kopplade till eller inspirerade av dessa terroristorganisationer. Turkiet, Finland och Sverige har kommit överens om att öka samarbetet för att förhindra aktiviteter från dessa terroristgrupper. Finland och Sverige förkastar dessa terroristorganisationers mål.

Nu inväntar jag att Magdalena Anderssons regering vidtar nödvändiga åtgärder mot de PKK-kopplade våldsbejakande vänsterextremister som bedriver verksamhet i Sverige. Enligt avtalet ska den svenska Säkerhetspolisen samarbeta med Turkiska myndigheter: ”Etablera en gemensam, strukturerad dialog- och samarbetsmekanism i alla styrande nivåer, inklusive rättsväsende och underrättelseorgan, för att stärka samarbetet kring antiterrorism, organiserad brottslighet, och andra gemensamma utmaningar om det så bestäms.”. Om jag som journalist kan avslöja alla de PKK-kopplade vänsterextremister som verkar helt öppet i Sverige borde också den svenska staten ha möjlighet att identifiera långt många fler än vad jag har.

Nu lutar jag mig tillbaka och njuter av den trevliga sommarvärmen i Skåne och samtidigt som jag hoppas på att Sverige håller sitt löfte för Turkiet. Islamiststaten har orsakat många problem i Sverige vilket jag har granskat tidigare när jag tittade närmare på den tilltänkta jättemoskén i Göteborg. Men denna gången blev min fiendes fiende min vän i kampen mot den våldsbejakande vänstern.

Senaste