test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Knivmordet i Dresden var en islamisk terrorattack – Syrisk jihadist gripen

Två döda, två knivattacker, en i Dresden, den andra i Conflans-Sainte-Honorine. Och medan befolkningen i Frankrike offentligt uttrycker sin solidaritet, i hundratusentals, för historieläraren Samuel Paty, som halshöggs av en islamisk terrorist, är det jämförbara terrormordet på en tysk i Dresden bara värt en marginell notis i medströmsmedia. Frågan är varför han överhuvudtaget gick lös?

De tyska mainstreammedierna kretsar för närvarande kring hälsominister Jens Spahn och coronaviruset och den tyska dagstidningen Die Welt rapporterade terrormordet undangömt inne i tidningen under ”Diverse”.

I början av oktober attackerades plötsligt och slumpmässigt två tyska turister från Nordrhein-Westfalen bakifrån med en kniv i Dresdens gamla stad, bakom Kulturpalatset.

En 55-årig man från Krefeld dog på intensivvårdsavdelningen, en 53-årig man från Köln överlevde attacken, allvarligt skadad. Mördaren lämnade mordvapnet, en kökskniv, kvar på brottsplatsen. Experter från den statliga kriminalpolisen i Sachsen hittade DNA-spår på den, vilket ledde till en träff i polisens databas.

Polisen i Dresden har nu gripit en syrisk jihadist. Gärningsmannen, den 20-årige Abdullah AHH, har ett ”betydande kriminalregister” och är en ”dömd IS-anhängare, känd för polisen”, som det visade sig i onsdags eftermiddag.

Mannen har radikaliserats sedan han anlände till Tyskland 2015, när migrantflödet från Syrien var som störst. Flera tyska medier har beskrivit honom som en anhängare av jihadistorganisationen.

Han hade släppts från fängelset den 29 september, bara fem dagar före den dödliga attacken i Dresden, och förblev listad av polisen som potentiellt ”farlig”. I Tyskland hade den unge mannen inte officiell flyktingstatus utan förblev ”tolererad” av myndigheterna, en tysk lösning för personer utan uppehållstillstånd, men som inte kan utvisas.

Utredningarna anförtroddes Karlsruhes åklagarmyndighet, ansvarig för terroristbrott. Den tyska rättvisan misstänker ”en handling begången på islamiska grunder”, sade åklagarmyndigheten i Dresden i ett uttalande.

Dresdenpolisen skapade en särskild kommission med 29 poliser efter attacken. Enligt åtalet har den misstänkte redan varit föremål för flera fällande domar för våldshandlingar och för att ha agerat för att rekrytera stöd till ”en terroristorganisation”.

Under 2018 visade ett expertutlåtande till tyska brottsutredare vid tidpunkten för den misstänktes rättegång att ”den anklagade hade förespråkat en jihadistisk ideologi sedan början av sommaren 2017, och i allt högre grad vänt sig till IS och slutligen, som dess anhängare, funderat på att genomföra ett mordförsök”.

Abdullah AHH kommer från nära Aleppo och ”flydde” till Tyskland sommaren 2015 via ett stort antal länder. Han greps i slutet av augusti 2017. I december dömdes han till två ungdomsstraff för misshandel av poliser.

Han åtalas för mord, mordförsök och tillfogande av kroppsskada. Motivet till handlingen är ”fortfarande oklart”. Angriparen stal inte några värdesaker från sina offer, vilket utesluter ett rånmotiv.

Senaste