måndag, 2 december, 2024
måndag, december 2, 2024

Knäböjande poliskvinnan slipper reprimand

Efter att poliskvinnan Lisa Simonsson blivit känd internationellt efter att ha knäböjt inför en polishatande mobb av vänsterextrema BLM-demonstranter väcktes stark kritik mot hennes ryggradslösa agerande, både från privatpersoner och från kollegor inom poliser. Men efter flera anmälningar har internutredningen hos polisen kommit fram till att hennes agerande var olämpligt – men hon slipper reprimand.

Det var på eftermiddagen den 4 juni som mellan 1 000 och 2 000 demonstranter samlades för att protestera mot ”rasism” och amerikanskt polisvåld på Sergels torg i det coronadrabbade Stockholm. Men förutom kritiken från sjukhuspersonal över den vänsterextrema samlingen som flagrant ignorerade smittskyddsåtgärderna var det en annan händelse som kom att utmärka sig.

Efter att demonstrationen upplösts av polisen började folk så smått att lämna Sergels torg för att istället sluta upp i en gående demonstration mot Sankt Eriksplan i Vasastan. Där blev det hätsk stämning när en polisbil omringades av uppretade demonstranter. Folk började då slå på polisbilen, sirenerna sattes i gång och det blev ”ett jäkla liv” och ”upploppsstämning”, enligt rapporter från platsen. Medan polismän på platsen gjorde sig redo att försvara sig valde den nyexaminerade poliskvinnan Lisa Simonsson, 23, istället att kapitulera för de vänsterextrema demonstranterna. Iförd sin polisuniform gick hon ned på knä, höjde en knuten näve i en svart makt hälsning samtidigt som hon höll upp en skylt där det stod ”White silence is violence” (Vit tystnad är våld).

Efter att flera anmälningar inkommit, bland annat polisanmälningar som genast lades ner, och till Justitieombudsmannen som hänvisade till polisen, blev ärendet en arbetsrättslig internutredning hos polismyndigheten. Idag kom beslutet – man finner att hennes agerande var olämpligt men menar att hon var ”mycket utsatt” i den hotfulla situationen och därför slipper hon en reprimand.

Omfattande kritik mot agerandet

Simonsson, som examinerats från den hårt kritiserade polisutbildningen på Södertörns Högskola i november 2019, kunde ses känslosamt gråtandes på bilder när hon kramade om demonstranter som fortfarande var fler än 50 till antalet och därmed egentligen enligt tidigare polisbeslut skulle skingras. Men istället för att uppföra de order polisen hade valde hon att posera för bilder och göra politiska ställningstaganden hon som polis absolut inte skall göra. Detta då poliser skall vara opolitiska i sitt yrkesutövning. Spektaklet med den gråtande poliskvinnan fortsatte i flera minuter tills den regionala ordningsgruppen kom till platsen och en viss oro utbröt innan polisen fick kontroll över situationen.

Händelsen när Simonsson föll på knä dokumenterades på plats och kom mycket snabbt att få stor spridning både i Sverige och internationellt. Just agerandet i sig, att som vit sätta sig ner på ett knä används av vita för att värdegrundssignalera att de är undergivna och känner så kallad ”vit skuld”, det vill säga att de skäms för att de är vita.

Agerandet väckte omfattande kritik från flera olika håll. Hanif Bali (M) och Robert Stenkvist (SD) rasade mot Simonssons infantila och fega agerande. ”Det här är fullständigt oacceptabelt. Undergräver förtroendet, opartiskheten och respekten för polisen”, skrev Stenkvist bland annat under dagen på sociala medier.

”På knä, med blicken sänkt, visar en svensk kvinna i polisuniform sin underdånighet. För att verkligen visa att hon på allvar tänker ge bort det land hundratals generationer före henne kämpat för höjer hon näven i en ’Black power-hälsning’. Kontrasten mellan hennes blonda hår och tecknet för svart makt är motbjudande, men den är också symbolisk; den vita kvinnan som förnedrar sig själv och sitt folk och ger bort sitt land till utlänningar”, skrev Dan Eriksson för föreningen Det Fria Sverige.

Även poliser starkt kritiska

Den förre detta polischefen Stephen Jerand som intervjuades av tidningen Nya Tider skrädde inte heller orden:

– Hon måste så klart ta ansvar för sitt eget handlande. Jag däremot, med troligen en betydligt längre erfarenhet som polis, en lång erfarenhet av hantering av folkmassor och demonstrationer, skulle aldrig ha gått ned på knä inför en folkmassa som skanderar ”Hela Sverige hatar Polisen”.

– Det är alltid lätt att ha åsikter från sidan, men utifrån min erfarenhet som polis, många år, så känns detta som en opassande situation. En polis skall i alla situationer uppträda objektivt, neutralt och inge alla medborgare ett starkt förtroende av upprättande av ordning, rättssäkerhet och trygghet. Jag har aldrig backat, jag har såklart uppträtt med ett beteende som lugnar ned en eskalerande situation, men aldrig visat politiska åsikter med höjda knutna nävar och knäböjande. Helt utanför yrkesrollen som polis!

– Så, sammantaget blev detta inte en bra signal för hur svensk polis skall uppträda. Jag kan känna en sorg över hennes spontana, oerfarna uppträdande. En polisinsats bygger på teamwork, den ansvarige polisinsatschefen fattar beslut om hur insatsen skall genomföras. Det skall alla poliser följa, det ligger i uppdraget. Förstår man inte det, skall man fundera över sitt yrkesval. En polisinsats bygger på en insatsidé, ett beslut i stort, inte på enskilda polisers känslomässiga uppträdanden, sade Jerand till Nya Tider.

Åsikten om att hennes agerande var både pinsamt och olämpligt var något som upprepades bland många poliser, inklusive Peter Springare som jobbat inom kåren i nästan 45 år.

”Den här stackarn har ju helt tappat det. Tragiskt nog är hon inte ensam. Tyvärr är detta ett resultat av den stressade och ångestdrivna poliskåren vi har idag.Att ta politisk ställning och enbart drivas av värdegrunder och politisk korrekthet, är legio idag inom polisutbildningen och polisverksamheten.

Istället för att agera med fasthet och ägna sig åt uppdraget och opartiskt värna vår demokrati med dödligt våld om så behövs. Dessa vilsna poliser leds av lika vilsna och stressade chefer.

Hoppas hon får hjälp av ståndaktiga chefer att omedelbart lämna polisyrket för en mer för henne passande livsuppgift”, skrev han på sin Facebook samma dag.

Olämpligt agerande – slipper reprimand

Från polismyndigheten var dock kritiken desto mildare. Enligt en skärmdump som publicerats av en polisutredare på Twitter har den arbetsrättsliga utredningen visat att hon visserligen agerat olämpligt genom att inte följa grundlagens krav på saklighet och opartiskhet, men eftersom hon var ”mycket utsatt” kunde det inte krävas att hon i stunden insåg hur ”varje åtgärd i efterhand skulle kunna komma att uppfattas av andra”. Hennes agerande bedöms som en ringa förseelse vilket innebär att hon slipper disciplinstraff.

Anna Westberg, presstalesperson för Stockholmspolisen, bekräftar för Expressen att uppgifterna på Twitter stämmer:

– Det var en arbetsrättslig utredning som gjordes i region Stockholm. Då har man tittat på om det skall bli en disciplinär påföljd och kommit fram att med hänsyn till omständigheterna är agerandet ringa och då kan det bli någon disciplinpåföljd.

Senaste