test
fredag, 21 juni, 2024
fredag, juni 21, 2024

Klimatextremister från Extinction Rebellion terroriserar Göteborg – se video

Under gårdagen genomförde klimatextremister från Extinction Rebellion olika terroriserande jippon, attacker mot journalister och störningar av ett kommunfullmäktigemöte i Göteborg. Extinction Rebellion hindrade även en, till skillnad från deras egen, tillståndsgiven demonstration från Stoppa Västlänken genom att på olika sätt störa ut denna demonstration. Insikt24 var på plats och dokumenterade spektaklet.

Extinction Rebellion i Göteborg leds av den våldsdömde militanta vänsterextremisten Jonathan Pye, känd från Göteborgskravallerna, och Ragnhild Larsson som är en av de mest radikala grenarna av Extinction Rebellion. Jonathan Pye har använt sitt kontaktnät i den våldsbejakande vänstern för att rekrytera personer med förmåga att genomföra aktioner mot infrastruktur. Förra året använde man båtar för att störa verksamheten i hamnen och spärrade infarterna på land. Något liknande kommer sannolikt även kunna inträffa under årets aktion som pågår mellan 25 och 27 maj.

Vänsterextremisten Jonathan Pye som leder Extinction Rebellion Göteborg är också sambandsperson med polisen vid de olagliga arrangemangen.

Extinction Rebellion har under en längre tid demonstrerat utanför Göteborgs stadshus och årets aktion inleddes med en icke-tillståndsgiven demonstration, vilket störde den tillståndsgivna demonstration som ”Stoppa Västlänken” ville genomföra, med en högljudd ”gatuteater”. En arrogant Jonathan Pye var otrevligt mot de damer som demonstrerade för Stoppa Västlänken och vägrade svara på frågor om Extinction Rebellions syn på demokratifrågor som denna. Enligt Stoppa Västlänken var det mer regel än undantag att Extinction Rebellion stör deras demonstrationer, något som kan tyckas märkligt, eftersom bygget av Västlänken leder till enorma koldioxidutsläpp.

Stoppa Västlänken blev överröstade av Extinction Rebellion när de försökte genomföra sin demonstration. Foto: Per Björklund

Utklädda personer förföljde också politiker på väg in till sammanträdet, och gick till attack mot Insikt24:s reportrar, trots flera uppmaningar att de skulle sluta med sina närmanden. Klimatextremister från Extinction Rebellion tog sig även på åhörarläktaren när kommunfullmäktiges möte öppnades och avbröt det demokratiska mötet tre gånger genom att en i taget av extremisterna ställde sig upp och började skrika ut klimatextremistiska budskap om en kommande klimatkatastrof, något insikt24 tidigare rapporterat om.

Klimatextremister i skrämmande munderingar störde politiker på väg till mötet och attackerade journalister. Foto: Per Björklund

Tidigare har klimatextremisterna behandlats med silkesvantar, men nu finns ett nytt policybeslut som säger att varje ordningsstörning under kommunfullmäktiges möten skall polisanmälas. Vakterna ingrep därför raskt och släpade bort extremisterna i tur och ordning, men efter ett par insatser beslutade kommunfullmäktiges ordförande att tömma åhörarläktaren. På läktaren fanns dock inte bara klimatextremister från Extinction Rebellion, utan även vanliga medborgare vars demokratiska rättigheter därför kränktes genom klimatextremisternas störningar. Den förhöjda säkerheten gjorde det också svårt för journalister att verka, genom att Insikt24 inte hade tillträde till politikerna för intervjuer. Efter att vakterna släpat bort klimatextremisterna förhördes de på plats av polisen, där de delgavs sannolik misstanke om brott innan de fördes bort.

Insikt24 var på plats under gårdagen och dokumenterade klimatextremisterna från Extinction Rebellions olika jippon. Nedan kan en video ses som visualiserar spektaklet.

I skrivande stund har nästa aktion redan genomförts i Göteborgs hamn, där man hindrat trafiken och spelat gatuteater av samma slag som dagen innan. Man har också invaderat Göteborgs hamns huvudkontor och stört ordningen med talkörer. Insikt24 kommer att återkomma till klimatextremisternas terroriserande av Göteborg i kommande artiklar.

Senaste