söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

KD och M vill utesluta Orbán ur europeisk partigrupp

Det två liberala svenska partierna Kristdemokraterna och Moderaterna vill utesluta Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz ur den gemensamma europeiska partigruppen EPP – European People’s Party. Detta som svar på Ungerns införande av nya lagar som ska underlätta bekämpandet av coronaviruset.

Nyligen införde Ungern en ny lag – Coronaviruslagen – som ger regeringen möjlighet att fatta beslut i frågor som rör bekämpningen av coronasmittan utan att först tillfråga parlamentet. Lagen upphör när parlamentet röstar för att den ska göra det.

På grund av införandet av lagen har Ungern och speciellt dess populäre premiärminister Viktor Orbán attackerats hårt av västerländsk media. Bland annat påstår den socialliberala tidningen Dagens Nyheter att lagen ger Orbán ”oinskränkt makt” trots att lagen enbart gäller frågor som rör coronaviruset och att parlamentet i övrig arbetar som tidigare.

Aftonbladet skriver å sin sida att Orbán använder krisen till att utropa sig själv ”till diktator”.

Nu vill även Kristdemokraterna och Moderaterna agera mot Ungern. Tillsammans med 13 andra partier kräver de, i ett brev, att Fidesz utesluts ur den gemensamma europeiska partigruppen EPP. I brevet som är författat till EPP:s ordförande Donald Tusk, skriver man bland annat att man ”följt nedbrytandet av den ungersk rättsstaten under en tid”.

Brevets undertecknare är i huvudsak nordiska politiker. Noterbart är att inget parti från något av EU:s fem största medlemsländer, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien eller Polen har skrivit under kravet på Fidesz uteslutning.

I det senaste avsnittet av Exakt24:s nyhetsanalysprogram På Agendan diskuteras den nya ungerska lagen tillsammans med Exakt24:s chefredaktör Erik Almqvist. Diskussionen om lagen börjar efter 19 minuter.

Senaste