onsdag, 4 december, 2024
onsdag, december 4, 2024

Kadir Kasirgas (S) bror häktad kopplas till Foxtrotnätverket

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Kadir Kasirgas bror Mahir Kasirga sitter häktad misstänkt för grova narkotikabrott. Mahir Kasirga tros tidigare ha jobbat för det gängkriminella Foxtrotnätverket och numera ingå i Ismail ”Jordgubben” Abdos närmaste krets. Sedan tidigare är Mahir Kasirga dömd flera gånger för rån och narkotikabrott, men även för övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott.

Socialdemokraternas toppolitiker och riksdagsledamot Kadir Kasirgas bror, 38-årige Mahir Kasirga, sitter just nu häktad misstänkt för grova narkotikabrott som begicks mellan 2020 och 2021. Polisen utreder en knarkhärva med kopplingar till internationell och organiserad brottslighet där Mahir Kasirga och ytterligare en person misstänks vara inblandade. Mahir Kasirga tros ha jobbat för det gängkriminella Foxtrotnätverket som knarkkurir. Bland annat har åklagare Anna Stråth, som leder utredningen, uttalat sig till Aftonbladet att man ”misstänker att den aktuella brottsligheten har varit del av en omfattande narkotikaverksamhet”. Det finns även uppgifter om att Mahir Kasirga numera ska vara nära allierad med gängkriminelle Ismail ”Jordgubben” Abdo, som tidigare var Foxtrotnätverkets ledare Rawa ”Kurdiske räven” Majids högra hand innan de hamnade i konflikt.

Mahir Kasirga har ett gediget brottsregister, där han har blivit dömd flera gånger för grova brott. I oktober 2005 dömdes Kasirga för rån och grov stöld och två månader senare samma år för rån, försök till rån och övergrepp i rättssak. Båda gångerna blev straffet skyddstillsyn. 2009 dömdes Mahir Kasirga tillsammans med sin bror Alican Kasirga för sina respektive inblandningar i det stora postrånet i Göteborg 2008. I Göteborgs tingsrätt blev de båda bröderna Kasirga dömda för brotten medhjälp till rån och medhjälp till sabotage, och Alican Kasirga blev även därutöver dömd för sabotage. Påföljden för Mahir Kasirga bestämdes till fyra år och sex månaders fängelse medan Alican Kasirga fick fyra års fängelse. Hovrätten för västra Sverige valde dock sedan att ändra brottsrubriceringen för Mahir Kasirga till rån på första åtalspunkten, men sänkte också samtidigt straffet till tre år och sex månaders fängelse.

Stillbild från övervakningsfilm från det stora postrånet i Göteborg 2008.

I september 2013 blev Mahir Kasirga dömd av Solna tingsrätt på två åtalspunkter för narkotikabrott och påföljden blev tio månaders fängelse. Några år senare dömdes Mahir Kasirga för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att ha varit med och transponerat narkotika, och polisen även vid en husrannsakan hemma hos honom hittat ytterligare narkotika och två skarpladdade pistoler. Den här gången bestämdes påföljden till fängelse i tre år och sex månader. Utöver detta förekommer även Mahir Kasirga i belastningsregistret för diverse trafikförseelse, där den senaste ägde rum i februari 2023 när han körde 146 km/tim på en 110-väg.

Kadir Kasirga, folkbokförd Abdulkadir Kasirga, är född i Turkiet och har kurdiskt ursprung. Kadir Kasirga invandrare till Sverige vid 14 års ålder och kom att bli facklig-politiskt aktiv inom fackförbundet Seko innan hans politiska karriär i Socialdemokraterna tog fart 2014 när han blev kommunfullmäktigeledamot och heltidspolitiker i Stockholms kommun. 2018 blev Kadir Kasirga invald som riksdagsledamot och var då även ledamot av socialförsäkringsutskottet. Dock valde Kadir Kasirga att lämna riksdagsplatsen för att bli oppositionsborgarråd i Stockholm. 2022 återinvaldes dock Kadir Kasirga som riksdagsledamot och har idag bland annat uppdrag som ledamot i trafikutskottet. S-toppens yrkestitel är kriminalvårdare och han har även flera gånger uttalat sig om gängkriminalitet och bland annat kritiserat justitieminister Gunnar Strömmer för hans hantering av gängvåldet.

Kadir Kasirga (S). Foto: Sveriges riksdag

När det gäller Kadir Kasirgas gängkriminelle bror Mahir Kasirga har S-toppen kommenterat den kriminelle broderns senaste häktning för till Aftonbladet. Kadir Kasirga säger bland annat att han känner till häktningen, men att han blev förvånad över vad brodern är misstänkt för. S-toppen uppger att de träffas på familjehögtider, men att de ”har valt olika vägar i livet” och att han inte kan ”ta ansvar för hans val och hans gärningar”. Kadir Kasirga uppgav även till Aftonbladet att han kommer informera både partiet och riksdagen.

Senaste