test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Julimätning: Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren – igen

Liberalerna ökar med hela 3,2 procentenheter i Skops julimätning, men för Miljöpartiet går det sämre och partiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag. Det visar färska opinionsmätningar från både Novus och Skop.

Socialdemokraterna tappar 3,2 procentenheter enligt en mätning från Skop, och landar på 31,5 procents stöd. I Novus juli-mätning ligger Socialdemokraterna på 31,7 procent.

Liberalerna ökar dock med hela 3,2 procentenheter till 6,1 procent i Skops mätning. Enligt Novus skulle Liberalerna få 5,0 procent av rösterna om det vore val i dag, och skulle därmed klara riksdagsspärren på fyra procent. Det är första gången sedan mars månad som Liberalerna får över fyra procent i en Novus-mätning.

Novus skriver i en kommentar att orsaken till uppgången kan ses i förtroendeundersökningarna för partiledarna, där partiets nye ledare Johan Pehrson ökar i förtroende. Nyamko Sabuni meddelade sin avgång som partiledare i april, vilket ledde till att Liberalerna fick ett ökat stöd i opinionen.

Novus skriver även att Liberalerna anses vara näst bäst i skolfrågan, och att partiet numera ses som ett valbart alternativ i sin gamla partifråga. Skolfrågan kommer på fjärde plats av väljarnas viktigaste frågor, och Novus skriver att det därför är en bra fråga att ha förtroende i för att locka väljare.

Miljöpartiet hamnar under spärren

Miljöpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag. Skops undersökning visar att partiet skulle få 3,6 procent av rösterna, och i Novus mätning landar partiet på 3,5 procent. Novus skriver att Miljöpartiets språkrör är ”fast i botten av listan över förtroende för partiföreträdare”, och att det därför är svårt för partiet att växa.

”Miljöpartiet har två tydliga problem, konstant lågt förtroende för språkrören och att deras kärnfråga som är en global fråga för väljarna hanteras som en lokal fråga. Nationellt är Sverige redan idag ett föregångsland, väljarna vet att de största klimatbovarna är Kina, Ryssland, Indien och USA.”, skriver Novus VD Torbjörn Sjöström.

”Centerpartiet äger ingen politisk fråga”

I Novus mätning minskar Centerpartiet något och landar på 5,4 procent. I Skops mätning får partiet ett bättre resultat – 6,2 procent. Novus VD skriver att Centerpartiet har tappat i sakfrågeägarskap i bland annat företagsfrågor och miljöfrågor. Sjöström menar att väljarna inte ser att partiet har något direkt politik alls, även om Annie Lööf har ett ”hyfsat förtroende”.

I Skops julimätning får Sverigedemokraterna 16,0 procent, jämfört med 17,4 procent i Novus mätning. Moderaterna får 18,5 respektive 19,6 procent.

Senaste