test
fredag, 21 juni, 2024
fredag, juni 21, 2024

Efter försvenskningen – Janne Andersson fortsätter som förbundskapten

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) förlänger kontraktet med förbundskaptenen Janne Andersson i fyra år till. Det nya kontraktet sträcker sig till 2024, vilket gör att Andersson kan coacha Sverige i Europamästerskapet det året om landslaget skulle kvalificera sig dit.

I ett pressmeddelande skriver SvFF att de förlänger kontraktet med förbundskaptenen Janne Andersson till 2024. Han tillträdde som chef för landslaget 2016 efter den misslyckade EM-turneringen i Frankrike där Sverige, under Erik Hamréns ledning, bara lyckades ta en poäng.

Under Anderssons ledning kvalificerade sig landslaget först till VM i Ryssland 2018 för att sedan ta sig till kvartsfinal – Sveriges bästa turneringsresultat på 24 år. Laget har även vunnit sin grupp i Nations League under Anderssons tid vid rodret.

– Det känns mycket bra att vi har förlängt kontraktet med Janne Andersson. De framgångar och resultat som Janne och hans stab har uppnått talar för sig själv, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Janne Andersson själv är mycket nöjd med att stanna som förbundskapten fyra år till.

– Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb och det menar jag verkligen. När vi började diskutera förlängning fanns det inget tvivel för mig, säger han i pressmeddelandet.

Försvenskade landslaget – krävde att alla skulle sjunga ”Du gamla, du fria”
Andersson har förutom framgångarna på planen gjort sig känd för sin försvenskning av landslaget.

Det första han gjorde som nytillträdd förbundskapten var att, i sitt P1 Sommarprat 2016, uppmana alla landslagsspelare att sjunga nationalsången innan matcherna.

– I mitt landslag är det viktigt att sjunga. Att vi sjunger tillsammans. Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark. Lär dig texten, för denna sången sjunger vi tillsammans med fansen, sa han då.

Uttalandet sågs som en tydlig passning till den tidigare lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic som vägrade sjunga nationalsången under hela sin landslagskarriär. Efter kritik från andra invandrarspelare backade dock Andersson och sa att det inte var något tvång att sjunga nationalsången.

Men Andersson fortsatte nobba politisk korrekta krav på att ta ut invandrare till laget, utan satsade istället huvudsakligen på svenska spelare.

Redan 2017 började media attackera Janne Andersson för att det blivit ”markant färre spelare med invandrarbakgrund i landslaget” efter att han tillträtt som förbundskapten. ”För mig är det mer slump, så som den ser ut nu”, sa han då angående försvenskningen av landslaget.

– Jag jobbar utifrån … vilka egenskaper vi vill ha på spelarna, fortsatte han.

Men Anderssons svensksatsning fortsätter väcka ont blod. Zlatan Ibrahimovic sade så sent som i höstas att förbundskaptenens uttagningar ”förstör det jag själv har byggt upp i 20 år”.

Senaste