lördag, 13 april, 2024
lördag, april 13, 2024

”Jag är äcklad av Bordeaux, vi är inte längre säkra här”

Efter att han blev attackerad och rånad på sina tillhörigheter av ett ungdomsgäng, gav en journalist i Bordeaux en mörk bild av sin stad, som han säger att han inte längre känner igen. Boende anmäler stölder och våldsamma attacker dagligen. Borgmästarens främsta orosmoment är dock för ett ”klimatnödläge”.

Bordeaux är en hamnstad vid floden Garonne i sydvästra Frankrike. Kommunen har cirka 250 000 invånare. Stadens nya gröne borgmästare Pierre Hurmic (EELV) valdes i juni och har deklarerat att ”klimatutmaningen” är hans första mål. ”Vi kommer därför att utlysa ett klimatnödläge”, meddelade Hurmic.

Den misshandlade journalisten anser att ekologiska frågor inte är det största problemet. Några dagar efter att han överfölls i Bordeaux, på gatan utanför sitt hem, kan han fortfarande inte komma över det: ”Jag har bott i ett främmande land där våld och fattigdom fanns överallt, men jag blev aldrig attackerad där”, förklarade han för den franska veckotidningen Valeurs Actuelles.

Tolv knivattacker i den franska staden har anmälts inom bara några veckor. Inför denna oroande situation har tystnaden från det nya kommunala styret under ledning av ekologen Hurmic blivit öronbedövande.

När svaret från kommunledningen äntligen kom, skyllde borgmästaren ifrån sig: ”Jag vill påminna er om att fenomenet redan förekom innan vår valseger, det går flera månader tillbaka”. Han sade att andra städer också drabbats av en ökning av brottsligheten.

Journalisten berättade vidare om sin upplevelse. Han bor i ett lugnt bostadsområde i centrala Bordeaux. Några steg från sin dörr närmade sig en tonåring på cykel honom: ”Han kom fram till mig och började berätta saker med en obegriplig rappakalja, han pratade med mig om fotboll. Sedan frågade han mig om jag hade en dator i min väska”. Det var då tonåringen försökte knuffa omkull honom. Flera andra personer kom fram, förmodligen var det ett bakhåll: ”Varför pratar du med den här killen, han är galen, prata inte med honom”.

En av dem tryckte sedan upp reportern mot väggen och bokstavligen lyfte honom från marken med ett strypgrepp. Hans medbrottslingar passade på att beröva honom alla hans tillhörigheter: hans dator, telefon, ID-handlingar och pengar, innan de sprang iväg. ”Jag såg stjärnor, jag höll på att förlora medvetandet”, säger reportern, som fortfarande hade blåmärken runt halsen tre dagar efter överfallet.

Den 27 årige unge mannen tror att han klarade sig undan det värsta. ”Inte han, han är ok”, sade en av hans angripare till en annan person, som var på väg mot journalisten med en kniv i handen.

”Jag kan inte vara säker, men jag tror att jag slapp en rejäl misshandel eller att bli knivhuggen eftersom jag inte gjorde något motstånd, eller kanske för att jag, som dem, har en mörk hy”, förklarade han.

Han ligger nu flera veckor efter med ett viktigt projekt, efter stölden av hans dator, och han talar med en oförställd bitterhet: ”Vi får inte bedra oss själva, det är ett faktum, som för de flesta av de senaste attackerna, var gärningsmännen av nordafrikansk etnicitet”.

Enligt uppgifter är angriparnas arbetssätt, troligen ”ensamkommande barn”, alltid detsamma.

”Jag är äcklad av Bordeaux, vi känner oss inte längre trygga här. Det finns nu områden som är laglösa. Jag bor i ett fridfullt familjekvarter, där alla känner varandra, men jag känner mig inte längre hemma. Vi brukade säga det till tjejer, men nu är det jag som inte kan gå hem ensam.”

Han tillade: ”En vän till mig fick halsen avskuren av honom som försökte stjäla min telefon tidigare.” Våldet är nu ett dagligt fenomen i staden. Den 30 juli skadades en tonåring allvarligt av skottlossning.

Boende och butiksägare sade att det var ”en katastrofal situation, narkotikahandel och våld finns överallt och polisen ingenstans – vi vill se polisen på gatorna”.

Men Hurmic sade att han inte var för en utökning av den kommunala polisens befogenheter. ”Jag motsätter mig en beväpning av den kommunala polisen.” Den gröne borgmästaren sade också att han inte tänkte vara ”borgmästaren som sprider övervakningskameror” heller, även om han inte har för avsikt att ta bort de redan befintliga kamerorna.

Senaste