lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Islamistiskt motiv misstänks för attentatet på motorvägen i Berlin

Enligt utredarna var flera attacker som utfördes med en bil på motorvägen i Berlin på tisdagskvällen troligen motiverade av islamsk terrorism. Förarens uttalanden antydde en religiöst motiverad handling, sade en talesman för Berlins åklagarmyndighet till nyhetsbyrån AFP på onsdagsmorgonen.

Den 30-årige irakiern Sarmad A rammade två motorcyklister på motorvägen A100 med sin svarta Opel Astra och orsakade olyckor på ett avsiktligt sätt, rapporterade nyhetsbyrån Dpa samt Berliner Zeitung. Sex personer skadades, varav tre allvarligt. Sedan stannade han sin bil, gick ut och skrek ”Allahu akbar”. Sarmad A rullade sedan ut en bönematta på motorvägen efter den sista attacken och började be.

Ett av hans offer är för närvarande i ett kritiskt tillstånd. Offret fick allvarliga skador i huvudet och i ryggraden, säger en talesperson för åklagarmyndigheten i Berlin. ”Det är oklart om han kommer att överleva.”

Sedan skall den misstänkte ha placerat en metalllåda på biltaket och hotat att ingen skulle närma sig honom, annars skulle alla dö. Enligt rapporten öppnade kriminaltekniker lådan med ett högtrycksvattenstråle. Det fanns bara verktyg i den. En annan låda i bagageutrymmet har dessutom röntgats. Polisen hittade inga spår av sprängmedel i bilen.

Tyska säkerhetstjänsten har tagit över utredningen, enligt AFP. Det kan vara så att irakiern är ”psykiskt störd” sade myndigheterna. Sarmad A bor på ett flyktingboende i Reinickendorf och har varit känd av polisen länge, bland annat för misshandel.

Irakiern lades in på ett psykiatriskt sjukhus i augusti 2018, men släpptes kort därefter. Enligt åklagarmyndigheten är han en så kallad ”tolererad utvisning”, det vill säga att han har ett utvisningsbeslut mot sig, men samtidig ett intyg på att han för tillfället inte kan utvisas.

Han kan ha radikaliserats på flyktingboendet. Enligt säkerhetskällor hade irakiern varit i kontakt med en islamist som man anser vara ett hot, kopplat till IS.

På grund av polisingripandet var motorvägsavsnittet nära stadens centrum fullständigt avspärrad i flera timmar.

Senaste