lördag, 4 maj, 2024
lördag, maj 4, 2024

Intensivvårdskaos i Stockholm – nästan slut på platser

”Vi behöver hjälp” är ropet från Region Stockholm som drabbats avsevärt mycket hårdare av pandemin än andra regioner uppger Region Stockholms sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens i dag. Just nu ligger beläggningen på intensivvårdsavdelningarna i Stockholm på hela 99 procent – det högsta sedan pandemin startade. ”Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp”, säger han.

Totalt har 304 793 bekräftade fall av coronaviruset SARS-CoV-2 registrerats i Sverige fram till onsdagen. Samtidigt steg antalet som dött i sjukdomen Covid-19 till 7 296. Av dessa har 88 975 bekräftade fall varit i Region Stockholm och 2 836 personer har dött i regionen till följd av Covid-19. I och med den pågående stora ökningen av antalet smittade har även antalet patienter som behöver intensivvård ökat avsevärt i regionen. Nu står Region Stockholm inför en allvarlig och kaosartad situation där antalet intensivvårdsplatser kan ta slut – redan imorgon.

Situationen extremt ansträngd

I en blixtinkallad pressträff under onsdagen informerade Björn Eriksson, Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör, om regionens mycket allvarliga och ansträngda läge.

Nu vårdas 814 coronapatienter på huvudstadens sjukhus, 83 av dem på intensiven. De 160 intensivvårdsplatserna i princip är fulla nu, enligt regionen. Även dödstalen har ökat, med 103 personer förra veckan.

– Tittar man på antalet patienter med Covid som är inlagda på geriatrik och akutsjukhus så ser vi att det vi trodde var en platå och början till nedgång nu har förbytts tills dess raka motsats. Det var precis den här utvecklingen vi inte ville se, inledde Eriksson.

– 83 patienter behöver i dag intensivvård, det motsvarar i princip samtliga IVA-platser. Vi vill hela tiden ligga steget före, genom att öppna fler vårdplatser så att de finns tillgängliga när behov uppstått. Vården är så hårt pressad att det inte finns några marginaler, sade Eriksson.

Enligt Region Stockholm finns det nu bara fem till sju platser kvar innan man når full beläggning. Några marginaler finns inte längre kvar och alla resurser är redan tagna i bruk. Det kommer innebära att man dels försöker skicka en del patienter vidare till andra regioner, dels att man kommer tvingas prioritera om så att patienter som egentligen borde få IVA-vård kanske blir utan för att istället ge platserna till de mest kritiska patienterna. Det är något som kan få allvarliga konsekvenser med fler döda som följd.

Ropar efter mer skräckpropaganda – för att minska trycket på sjukvården

Enligt Eriksson har stockholmarna misslyckats med att följa anvisningarna för att minska smittspridningen i samhället.

– Vi stockholmare har trängts för mycket och haft för många kontakter utanför hushållet. Det här fungerar just nu för att vårdpersonal återigen gör fantastiska insatser. Men det håller inte i längden, säger han och fortsätter:

– Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work och trängas för julklappshopping eller ses över en adventsfika. Konsekvenserna blir fruktansvärda.

Medan man i andra länder agerat resolut för att minska smittspridningen har Sverige valt en väg baserad till stor del på frivillighet. Regeringen har hittills genomfört några få tvingande åtgärder för att minska smittspridningen. Publik och deltagare vid till exempel demonstrationer, kultur- och idrottsevenemang har begränsats från 300, till 50 och slutligen till åtta deltagare i november. Man har även förbjudit alkoholförsäljning efter 22.00 och nattklubbar måste stänga vid 22.30, men på det stora hela har man överlåtit den svenska strategin till folket. Man har inte ens infört krav på munskydd vilket nära nog samtliga andra länder gjort världen över.

Istället för att uppmana till att använda munskydd och masker vill Eriksson hellre se mer skräckpropaganda i samhället för att skrämma folket till lydnad och försiktighet.

– Jag behöver hjälp från alla föräldrar att ni pratar med era ungdomar. Alla kan drabbas av svår sjukdom. Jag vill också ha hjälp från vårdens medarbetare med att berätta om hur vidrig den här sjukdomen är. Jag vill också vända mig till medierna för att hjälpa till att beskriva och rapportera om den här sjukdomen som drabbar så många. Vi måste inse att ta en öl efter jobbet kan få ödesdigra konsekvenser.

Senaste