test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

I strid med exportavtal – Turkiet förser jihadister med tyska stridsvagnar

I strid med vapenexportsavtal och lag har Turkiet agerat proxy och slussast vidare tyska Leopard 2-stridsvagnar till jihdister i Syrien. Därmed kommer återvändande jihadister i framtiden kunna hantera en av Sveriges och Europas främsta stridsvagnar.

Det är tyska Bild som avslöjar att den turkiska militären har fört vidare ett okänt antal Leopard 2-stridsvagnar till Syriska nationella armén (SNA) – sedan 2017 namnet på den turkiskstödda delen av Fria syriska armén (FSA), rapporterar Nya Tider. Nya Tider skriver: ”FSA beskrevs länge som moderata syriska rebeller av västmedia, men de var sällan vare sig syriska eller moderata, utan bestod till stor del av utländska jihadister med mer eller mindre koppling till terrorgrupper som al-Qaida eller Islamiska staten (IS)”.

Enligt Bild bryter överföringen av stridsvagnar mot Tysklands vapenexportlagar. Vid försäljningen 2005 till Nato-partnern Turkiet förbjöds Turkiet i en slutanvändarklausul att sälja eller ge Leoparderna vidare till tredje part. Något som nu alltså  har skett.

– Turkiet försåg oss med militär utrustning inklusive stridsvagnar, säger Birakdar, talesman för SNA.

Nya Tider har egna källor som berättar att det är Jaysh al-Islam, benämnd ”25:e divisionen” inom SNA, som är mottagare av minst tre pansarfordon. Jaish al-Islam betyder Islams armé och är känt islamistisk. Gruppen sponsrades av Saudiarabien i början på kriget, då den hette Liwa al-Islam, men är nu under Turkiets kontroll. Den misstänks ha många IS-sympatisörer i sina led, men klassas inte som en terrororganisation av några västmakter.

Jaysh al-Islam har även använt kemiska vapen, bland annat i Aleppo den 7 april 2016, och det var även de som i slutet av 2015 “placerade civila i burar på lastbilar, som sedan kördes runt som ‘mobila mänskliga sköldar’ för att hindra ryska och syriska flygbombningar”, skriver Nya Tider.

Leopard 2 är huvudstridsvagn i tolv europeiska länders militärer, varav ett är Sverige. Därmed kan Sverige och Europa se fram emot återvändande jihadister som nu även är utbildade i att köra ett av Europas främsta stridsfordon.

Detta är inte första gången som stater förser jihadisterna i Syrien med kraftfulla vapen, bland annat försåg CIA dem med avancerade pansarvärnsrobotar under underättelsetjänstens hemliga program Timber Sycamore – ett program som startades av Obama 2013 och avslutades av Trump 2017.

Senaste