lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Hotade sverigedemokrat i uppmärksammad video – nu åtalas Elias Semaan för ofredande och olaga hot

Nu åtalas en ung man för olaga hot och ofredande av den sverigedemokratiske politikern Rasmus Giertz. Giertz – som är ordförande för Sverigedemokraterna i Falun – var på väg hem från ett torgmöte när två okända män följde efter honom och skrek grova förolämpningar.

Rasmus Giertz stoppades av två okända män när han var på väg hem från ett torgmöte i Borlänge. Männen skrek grova förolämpningar, kallade politikern för ”våldtäktsman” och uppgav att ”tio grabbar” var på väg för att ”ta hand om” Giertz, någonting politikern uppfattade som ett hot om våld. Giertz hade sin mobiltelefon i handen och började filma, och där kan man se hur männen – som var av utländsk bakgrund – följer efter honom ett par hundra meter.

Invandrarna följde efter politikern till hans hem och stannade kvar utanför porten. Till slut valde Giertz att ringa polisen, men när de anlände var inte männen kvar.

– Det här sätter verkligen fingret på vad som är så fel i Sverige idag. Det här är inte en enskild isolerad händelse utan en konsekvens av den invandringspolitik vi haft i Sverige, sa Giertz i efterhand till Riks.

Nu har 18-årige Elias Michel Semaan åtalats misstänkt för olaga hot och ofredande. Enligt åtalet har ”hotet var sådant att Rasmus Giertz kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”. Ofredandet har bestått i att den åtalade ”har gått efter Rasmus Giertz och gjort kränkande och nedsättande uttalanden till honom”.

Den åtalade ”betedde sig omoget”

Dock gick det inte att hålla något inledande förhör med Semaan, då han enligt förundersökningsprotokollet ”beter sig barnsligt och omoget”. I ett senare förhör ger Semaan följande förklaring till varför han betedde sig som han gjorde:

”Jag vet inte. Jag är inte insatt politiskt. Jag kan ingenting om politik. Jag hade druckit lite den här dagen. Det blev fel. Men att Rasmus lägger ut videon på Samnytt, DT, Tiktok, Facebook, har fått mig att bli hotad. Skicka hem bananjäveln, döda ungjäveln, massa förolämpande ord. Självklart står jag för handlingen och såklart var det helt fel, man ska inte gå på folk sådär. Jag har ingenting emot SD partiet och inget hat mot dem. Jag var lite påverkad och det blev som det blev. Men om han är rädd varför lägger han ut videon och sprider mitt ansikte så blir hotad”.

Semaan säger även att Giertz ”utnyttjar situationen mycket och lägger ut att kolla vad de här invandrarna har gjort, fast jag är född i Sverige och är svensk.”

Rasmus Giertz yrkar skadestånd av Elias Semaan med 40 000 kronor.

Senaste