söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Gula västarna: Många gripanden, spänningar i Paris

Lördag 12 september markerade återkomsten av Gula västarnas protester, efter ett uppehåll under sommaren och coronarestriktionerna. I Paris registrerades 256 gripanden och 134 personer häktades trots att mobiliseringen var svag.

När de Gula västarna gjorde sin återkomst genom att demonstrera i Paris, nära Triumfbågen, fanns det färre demonstranter än vid tidigare marscher. Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin fanns det omkring 6c000 demonstranter i hela Frankrike, varav 2 500 i Paris.

Klockan 18.20 förklarade parispolisens högkvarter att 256 gripanden och minst 90 varningar hade utfärdats av polisen. Bland dem häktades 134 personer, uppger åklagarmyndigheten i Paris.

Butiker och tunnelbanestationer i närheten hade varit stängda på lördagen. Inget våld eller skadegörelse rapporterades på morgonen, men början av eftermiddagen var lite mer livlig. Provokatörer sågs i mängden.

Polisen föll också offer för sina egna handlingar eftersom vinden blåste den tårgas de hade skjutit tillbaks i deras riktning. Vissa demonstranter passade också på att återlämna tårgasgranaterna som avfyrades mot dem genom att sparka tillbaka dem.

Enligt Gérald Darmanin hade flera demonstranter gripits med olika vapen. Två fordon sattes i brand och det blev också bränder i soptunnor.

Under eftermiddagen ökade spänningarna när demonstranterna ville bryta igenom polisblockaden för att nå till Champs-Elysées, en aveny som var förbjuden för demonstrationen.

Dessutom hade en stor polisstyrka kommit till huvudstaden. Polisprefekten Didier Lallement hade förbjudit alla demonstrationer på Champs-Elysées för att undvika ”kaos”. Två demonstrationer nekades därför tillstånd att hållas där. ”Det är en fråga om lugn på denna aveny som är ett skyltfönster för vårt land. Så jag förbjöd dessa demonstrationer” kommenterade han under en presskonferens på lördagsmorgonen. Därför var endast två marscher tillåtna, en med start från Place de la Bourse, den andra med start från Place Wagram.

I övriga landet ägde också flera demonstrationer rum. I Lyon var det omkring 500 demonstranter och i Marseille var det omkring 200. I Marseille avslutades Gula västarnas demonstration utan incidenter, men i Lyon fick polisen ingripa vid flera tillfällen, särskilt för att skingra demonstranterna genom att avfyra tårgasgranater.

När demonstrationerna var över skickade Gérald Darmanin ut ett budskap om stöd till polisen på Twitter. Noterbart är att medan de Gula västarna greps i stort antal, stoppades nästan ingen av polisen under de olagliga BLM-liknande protesterna till stöd för Adama Traoré.

Senaste