lördag, 13 april, 2024
lördag, april 13, 2024

Grekland i gemensamma manövrar med Frankrike riktade mot Turkiet

Den franska militären har genomfört övningar med grekiska styrkor utanför södra Kreta under torsdagen den 13 augusti uppgav försvarskällor till Reuters. Det spända läget med Turkiet över omtvistade vatten i östra Medelhavet kvarstår.

Övningen var det första uttrycket för Frankrikes president Emmanuel Macrons åtagande att tillfälligt stärka sitt lands närvaro i östra Medelhavet. Frankrike har uppmanat Turkiet att stoppa olje- och gasprospekteringen i de omtvistade områdena.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis diskuterade situationen i regionen med Macron per telefon på onsdagen innan övningen.

På torsdagen sade det franska försvarsministeriet att det beslutat att skicka två Rafale-stridsflygplan och sjöfregatten ”La Fayette” till östra Medelhavet.

Fregatten och flygplanen anlände till Kreta tidigt på torsdagen och genomförde gemensamma manövrar med grekiska styrkor, sade de grekiska försvarskällorna.

”Emmanuel Macron är en sann vän till Grekland och en ivrig försvarare av europeiska värderingar och internationell rätt”, twittrade Mitsotakis på franska efter samtalet med Macron. Beslutet skall också ses i skenet av de ökade spänningarna mellan Frankrike och Turkiet rörande turkarnas inblandning i konflikten i Libyen. Även där har spänningarna ökat under sommaren, till den grad att ett turkiskt stridsfartyg låste sin målradar på en fransk fregatt. Detta är en handling som anses som extremt aggressiv, särskilt mellan två allierade länder, och det franska protokollet kallar normalt sett för att öppna eld i det läget, något som inte skedde i det aktuella fallet.

Spänningarna har även sjudit mellan Natos allierade Grekland och Turkiet under de senaste dagarna gällande de omstridda områdena i Medelhavet med potentiella olje- och gastillgångar. Även detta går längre tillbaks i tiden, med upprepade försök från Turkiets sida att prospektera i vattnen runt Cypern.

Ett turkiskt forskningsfartyg, Oruc Reis, har navigerat mellan Kreta och Cypern sedan i måndags, utskickat av Turkiet dagar efter det att Grekland undertecknat ett avtal med Egypten som utlyser en exklusiv ekonomisk zon mellan de två nationerna.

Turkiet säger att man planerar att öppna upp en del av området för prospektering, och en förberedelse till det är att samla in seismiska data som kan bearbetas och säljas till potentiella anbudsgivare. Båda länderna gör anspråk på området.

Senaste