Free Porn
xbporn
torsdag, 25 juli, 2024
torsdag, juli 25, 2024

För första gången på 40 år: brottsligheten den viktigaste frågan för svenskarna

Varje år undersöker SOM-institutet i Göteborg vilka politiska frågor väljarna anser vara viktigast. Nu har brottsligheten i landet blivit så påtaglig att den räknas som den i särklass viktigaste frågan. Det är över 40 år sedan som brottsligheten toppade SOM-institutets lista.

Gängkriminaliteten och dödsskjutningarna har blivit ett allt större problem i Sverige, någonting som nyligen fick Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell att kräva ”blixtåtgärder” för att få rätsida på situationen. De senaste åren har svenskarna kunnat läsa om dödsskjutningar och våld var och varannan dag, och nu har den ofta invandrarrelaterade kriminaliteten lett till att svenskarna anser att brottsligheten är den överlägset viktigaste frågan.

Enligt SOM-institutet anser fyra av tio väljare att den viktigaste uppgiften för nästa regering är att få bukt med den skenande grova brottsligheten. Dessutom placerar tre av tio invandring och integration överst på listan, och det är bara sjukvården som kommer i närheten i grad av betydelse.

Det var längesedan som SOM-institutets undersökning placerade brottsligheten som det viktigaste problemet att ta itu med – senaste gången var år 1979.

– Det blir en väldigt unik typ av valrörelse med en ovanlig fråga i toppen, säger professor Henrik Ekengren Oscarsson i en kommentar.

Trots att media under en längre tid fokuserat på säkerhetspolitik och Covid-19, konstaterar forskaren Johan Martinsson att frågor rörande kriminalitet och brottslighet stigit som en raket i grad av betydelse den senaste tiden.

Senaste