I en debattartikel i Aftonbladet har 1005 artister skrivit under ett ”upprop” där de kräver att Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, ska utesluta Israel från Eurovision Song Contest som hålls senare i vår. I debattartikeln jämförs Israel och Hamas krig med Rysslands krig mot Ukraina och artisterna vill att EBU ska utesluta Israel på samma grunder som man uteslöt Ryssland ur musiktävlingen 2022. Artisterna kräver även att SVT ska vara konsekventa i sin hållning gentemot vad de anser är ”deltagarländer som kränker demokratiska värden och mänskliga rättigheter”. Debattartikeln har fått uppmärksamhet i många olika medier och blivit omtalad.
Några av de artister som står bakom debattartikeln är Eric Saade, Miriam Bryant, Timbuktu, Peg Parnevik och Robyn. Även Malena Ernman som är mamma till den brottsdömda klimatextremisten Greta Thunberg har skrivit under uppropet. Men det är inte bara ”vanliga artister” som står med på listan, utan även flera gängkriminella gangsterrappare har skrivit under. Några exempel är Yasin, Thrife, Alex Ceesay som alla är gangsterrappare, gängkriminella och dömda för ett tiotal brott där flera av brotten är av grov art. Alla tre är med eller har starka kopplingar till de tungt kriminella nätverken Shottaz, Dalennätverket och Lejonen. Brotten som dessa gangsterrappare är dömda för är bland annat grov misshandel, grovt penningtvättsbrott, grovt vapenbrott, rån och förberedelse till människorov. Två av gangsterrapparna har även suttit häktade misstänkta för mord.
Yasin
Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd under artistnamnet Yasin, är en av de gängkriminella gangsterrappare som skrivit under uppropet mot Israels deltagande i Eurovision. Yasin tillhör toppskiktet av det tungt gängkriminella nätverket Shottaz som har sin bas i problemområdet Rinkeby i Stockholm. Shottaz har i flera år varit i krig med andra kriminella gäng, såsom Dödspatrullen, om narkotikamarknaden i västra Stockholm. Gänget som Yasin tillhör står bakom bland annat mord, kidnappning och misshandel. Yasin är själv dömd för exempelvis förberedelse till människorov av den numera avlidne rapartisten Einar. Han är även dömd för grovt vapenbrott, rattfylleri, olovlig körning och flera gånger för ringa narkotikabrott. Utöver det har Yasin även suttit häktad för mord, men släpptes i brist på bevis. Trots Yasin kriminalitet har gangsterrapparen hyllats av mainstreammedia och exempelvis två gånger belönats med pris på Sveriges Radios musikgala P3 Guld.
2015 dömdes Yasin för två fall av narkotikabrott. Samma år blev Yasin friad från rån i ett fall där åklagaren hade påstått att Yasin tillsammans med flera andra personer med invandrarbakgrund skulle ha stulit en mobil och plånbok med våld. De två åren därpå blev Yasin återigen dömd för narkotikabrott, dessa gånger klassades narkotikabrotten som ringa. 2018 blev Yasin dömd för två fall av grovt vapenbrott, men även rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Yasin hade i december 2016 haft en pistol med magasin i närheten av Fridhemsplan i centrala Stockholm. I mars 2018 hade Yasin en skarpladdad halvautomatisk pistol i kaliber 9 mm Makarov som han blev ertappad med på Circle K Råcksta. Åklagaren skrev i sin stämningsansökan att brottet är av grov art eftersom ”vapnet innehades skarpladdat på allmän plats samt att gärningen har varit av särskild farlig art då vapnet innehafts i en kriminell miljö där det kunde befaras komma till brottslig användning”. Påföljden för de grova vapenbrotten, trafikbrotten och det ringa narkotikabrottet blev fängelse i två år och tre månader för Yasin.
I mitten av april 2020 blev rapartisten Nils Grönberg, mer känd som Einar, utlurad och kidnappad av gängkriminella. Yasin var en av de som dömdes för att hjälpt till att locka fram Einar och möjliggöra kidnappningen. När Einar var kidnappad blev han förnedringsrånad, där de gängkriminella från det så kallade Vårbynätverket hade satt på Einar kvinnounderkläder och hundkoppel och sedan bland annat tryckt upp både kniv mot hans ansikte. Einar rånades på en Rolexklocka och blev även utpressad på miljonbelopp av gärningsmännen. Yasin dömdes senare i juli 2021 för förberedelse till människorov och påföljden blev tio månaders fängelse för gangsterrapparen, en dom som även fastslogs av hovrätten. Einar blev senare i oktober samma år mördad i närheten av hans bostad i Hammarby Sjöstad.
Thrife
Den gängkriminelle gangsterrapparen Thrife Jack som går under artistnamnet ”Thrife” står även han med på uppropslistan mot Israels deltagande i Eurovision. Thrife har flera gånger uppmärksammats i olika intervjuer med mainstreammedier såsom Expressen, TV4 och Sveriges Radio. Thrife är dömd för en rad olika brott, däribland grov misshandel, misshandel, narkotikabrott, brott mot lagen beträffande knivar och andra farliga föremål och ett tiotal gånger för ringa narkotikabrott. Under 2021 var Thrife dessutom med på Stockholmspolisens fokuslista över ”de mest prioriterade personerna i den kriminella miljön” och enligt Polisen har Thrife en tongivande roll i det tungt kriminella Dalennätverket.
Läs även: Yosef Ibrahim Hussein åtalas för planering av mord på gängkriminelle rapparen Thrife Jack
En gruppchef på Polisen som jobbar nära de lokala kriminella nätverken, däribland Dalennätverket, beskriver Dalennätverket som ett kriminellt nätverk som ”ägnar sig åt narkotikahandel, våldsbrott, vapenbrott, utpressningar med mera”. Bland annat är Dalennätverket verksamma i Enskededalen, Skarpnäck och områdena runt dessa i Stockholm, men de är även aktiva i Sundsvall och på Gotland. Gruppchefen på Polisen menar att det är vedertaget att Dalennätverket är aktiva i våldsamma konflikter, något som visas genom utredningar, domar och så vidare. Dessutom menar gruppchefen att Dalennätverket skapar otrygghet i Enskededalen genom ”våld och hot för att få folk att antingen hjälpa dem i deras kriminella verksamhet eller för att hindra att någon samarbetar med Polisen”. Många av de som bor i Enskededalen upplever ett stor rädsla för att hamna i konflikt med Dalennätverket. Mario Golzar är den person som pekas ut som en tidigare ledarfigur, men rollen har tagits över av Michael Tenezos efter att Golzar dömts till fängelse i 13 år för människorov, rån, synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grov utpressning, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och misshandel. Golzar var även inblandad i den uppmärksammade kidnappningen på rapartisten Nils ”Einar” Grönberg som senare även blev skjuten till döds i Hammarby sjöstad i oktober 2021.
Under valåret 2022 blev det stor uppmärksamhet när Sveriges dåvarande statsminister och Socialdemokraternas nuvarande partiledare Magdalena Andersson poserade på bild tillsammans med den gängkriminelle rapparen Thrife Jack. På ett inlägg från Thrifes Instagram kan man se hur den gängkriminelle rapparen står och ler samtidigt som han gör tumme upp bredvid en leende Magdalena Andersson. Som text till inlägget hade Thrife skrivit ”jag och kollegan”. Magdalena Andersson vägrade dock i efterhand att svara på några frågor om hennes poserande tillsammans med Thrife.
Thrife Jack har ett gediget brottsregister. Han är dömd över tio gånger för ringa narkotikabrott, och ett par gånger för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål när han gått beväpnad med kniv och knogjärn. Förutom detta är Thirfe även dömd för grövre saker. Exempelvis är Thrife dömd för grov misshandel efter att ha misshandlat en svensk med knogjärn. Thrife hade slagit offret i bakhuvudet med knogjärn och sedan fortsatt att slå och sparka offret när denne föll till marken. Påföljden blev skyddstillsyn, men om fängelse i stället skulle utdömts hade påföljden blivit nio månaders fängelse. Thrife har även dömts för en annan misshandel av två andra svenskar. Den gången blev rubriceringen misshandel av normalgraden och påföljden ungdomsvård. Därutöver är Thrife också dömd för grov stöld efter att han tog en dator, ett mobilt internet och en laddningskabel till ett värde av 13 000 kronor. Thrife har även blivit dömd i tingsrätten för grovt vapenbrott, men friades dock senare av hovrätten.
Alex Ceesay
Alexander Ceesay mer känd under artistnamnet Alex Ceesay är en kriminell gangsterrappare och youtuber som har tydliga kopplingar till gängkriminalitet och även han är en av de 1005 artisterna som skrivit under kravet att utesluta Israel från Eurovision. Alex Ceesay är bland annat dömd för grov misshandel, grovt penningtvättsbrott och grovt vapenbrott. Han har även poserat tillsammans med den tidigare gängledaren Merhawi Aregai som styrt det gängkriminella nätverket ”Lejonen”, något Samnytt tidigare avslöjat. Lejonen har sin bas i Hässelby nordväst om Stockholm och deras förre ledare Merhawi Aregai blev för några år sedan mördad. Alex Ceesay har uppmärksammats av flera mainstreammedier där han exempelvis beretts möjlighet att prata ut om sitt kriminella liv och sin roll som gangsterrappare i TV4:s program Malou efter tio. Även Sveriges Radio och Aftonbladet har lyft fram Ceesay medan han satt inne på Kumlaanstalten.
Alex Ceesay är dömd för ett 20-tal brott, vilket bland annat rör sig om rån, grov misshandel, grovt vapenbrott, grovt penningtvättsbrott och massa fall av narkotikabrott. Den kriminella banan för Ceesay började 2009 när han var 18 år och dömdes för skadegörelse. Senare under 2012 dömdes Alex Ceesay för rån, försök till rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Ceesay hade rånat en svensk genom att hota svensken med att han skulle ta ut 10 000 kronor ur en bankomat annars skulle Ceesay skjuta honom. Ceesay hade även uttalat hot mot rånoffret för att denne inte skulle göra en polisanmälan. Påföljden för Ceesay blev tre år och sex månaders fängelse. 2014 blev Ceesay återigen dömd för rån och narkotikabrott, en dom som senare överklagades till hovrätten. Ceesay hade stulit elektronikprodukter som var värda över 120 000 kr från Macsupport Aktiebolag och hotade även en anställd på företaget med kniv och genom verbala hot under rånet. Tingsrätten utdömde den här gången skyddstillsyn som påföljd för Ceesay, något som senare ändras av hovrätten till två års fängelse.
2017 dömdes Alex Ceesay för grov misshandel, misshandel, våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Den grova misshandeln ägde rum i februari samma år där Ceesay tillsammans med två andra med invandrarbakgrund hade misshandlat en person med slag och sparkar mot huvudet och övriga kroppen. Misshandeln klassades som grov eftersom man ansåg att de tre gärningsmännen visad ”särskild hänsynslöshet och råhet”. Påföljden som tingsrätten utdömde var fängelsestraff i ett år och en månad för Ceesay, men när fallet senare överklagades till hovrätten ändrades påföljden till skyddstillsyn. I slutet av 2019 dömdes han återigen till misshandel, narkotikabrott och två fall för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Denna gång hade Ceesay misshandlat en svensk kvinna genom att slå henne i huvudet, sparkat henne och även dragit henne i håret.
I mitten av 2020 stod Alex Ceesay åtalad för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Det var i början av oktober 2019 som en man blev ihjälskjuten i Stockholmsområdet för att sedan transporteras till landsbygdsområdet Ledinge i Knivsta, där kroppen sedan brändes. Ceesay blev omedelbart misstänkt av polisen och blev också gripen av polis efter att insatsstyrkan sågat sig in genom ytterdörren och använt chockgranater till en bostad i Norrköping där. Ceesay befann sig. Senare satt också Ceesay häktad för mordet, men han frikändes alltså senare av tingsrätten. Däremot blev Ceesay dömd för vapenbrott efter att ha haft en tårgaspistol på allmän plats och han blev även dömd för narkotikabrott under samma dom. Påföljden blev dagsböter för Ceesay.
2021 blev Alex Ceesay för en misshandel som ägde rum när Ceesay satt på Kumlaanstalten 2017. Ceesay hade tillsammans med en annan kriminell misshandlat en fånge på anstalten genom att han blev slagen och sparkad flera gånger i både ansiktet och på övriga kroppen. Utöver det dömdes även Ceesay under året 2021 för ringa narkotikabrott. 2022 blev Ceesay dömd för, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, ringa narkotikabrott och dopingbrott som klassades som ringa brott. 2023 dömdes Ceesay återigen för flera fall av ringa narkotikabrott, falskt larm och grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott av normalgraden. Ceesay hade varit inblandad i en bedrägerihärva tillsammans med en kriminell liga med sju andra män där flera svenskar blåsts på stora summor pengar när de trott att de pratat med sin bank Nordea, men i stället förmåtts att föra över pengar till gärningsmännens bankkonton. För bedrägeripengarna hade ligan köpt guldtackor som bland annat Ceesay hanterade. Också den här gången fick Ceesay skyddstillsyn som påföljd.