test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Fler som gillar SD än som ogillar

Sverigedemokraterna har länge varit det största svenska partiet på Facebook. Och nu har partiets FB-sida även större stöd än den största motståndarsidan.

I augusti 2009 startade Facebook-sidan “Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack.” av den vänsterpartistiske kurd-nationalisten Zana Hussan. Initiativet lovprisades av etablerad media.

– (Sidan) är en stöttepelare för alla som vill bekämpa främlingsfientligheten och bejaka mångfalden och den går som en löpeld genom internet, sa Zana Hussan till HD i oktober 2009.

2012 Hussan skrev på sin blogg: “Invandring skapar tillväxt. Invandring skapar jobb. Och invandring är billigt, om det sköts på rätt sätt. Alltså: Myndigheterna lotsar in de som kommit hit  i arbeten/praktik där deras kompetens, oavsett om de är ingenjörer, läkare eller inte ens kan läsa tas tillvara på.”. Vid tidpunkten var hans Facebooksida långt större än Sverigedemokraternas, men över tid har avståndet gradvis minskat i takt med att opinionen i invandringsfrågan har svängt.

I över ett decennium har sidan varit större än Sverigedemokraternas egna sida på Facebook – fram till nu i helgen. I skrivande stund har den SD-kritiska sidan 315 465 “likes” medan Sverigedemokraternas har 315 881. SD:s sida är även den överlägset största partisidan i Sverige.

Senaste