tisdag, 21 maj, 2024
tisdag, maj 21, 2024

Facebook tvingas böta i Ungern

38 miljoner kronor får Facebook böta i Ungern för att ha marknadsfört sin plattform som gratis – trots att användarna betalar med sin personliga data. Och den ungerska regeringen har flaggat för lagstiftning som ska begränsa de amerikanska internetjättarnas makt över nyhetsförmedling och samhällsdebatt.

3,6 miljoner euro, motsvarande 38 miljoner svenska kronor, tvingas Facebook böta i  Ungern på grund av sin slogan “Gratis och kommer alltid att vara”, rapporterar index.hu. Detta efter ett beslut av den ungerska konkurrensmyndigheten, som menar att det är en vilseledande slogan då användare på Facebook de facto betalar med sin personliga data som valuta.

Den data som internetjätten samlar in om sina användare är nämligen hårdvaluta för annonsörer som betalar stora pengar för tillgång till den. Att inte böterna blev högre berodde på att Facebook redan hade tagit bort sin slogan.

Lagstiftning mot nätcensur
Detta är inte första gången som Facebook stöter på patrull i Ungern. Så sent som i augusti hotade den ungerska regeringen med lagstiftning för att begränsa Googles och Facebooks möjligheter att censurera, filtrera och manipulera informationsflödet, rapporterade Nya Tider. Bakgrunden var en diskussion i Ungern om hur Facebook och Google-ägda Youtube censurerar konservativa och nationalistiska åsikter och justitieminister Judit Varga påstod att nyheter om migration särskilt ofta råkar ut för censur.

– Till att börja med ska det inte vara deras uppgift att blanda sig i sociala processer eller val genom att censurera kommentarer på en ideologisk grund, men om de har gjort det en gång måste de acceptera behovet av reglering. De måste vara öppna och de måste följa demokratins spelregler, förklarade Varga och skrev på sin Facebook-sida:

“Vi har inrättat en arbetsgrupp inom justitieministeriet för att undersöka möjligheterna att skapa en juridisk miljö på nationell nivå och EU-nivå som ska säkerställa öppenhet hos sociala medier-leverantörer”.

Senaste