fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Exkriminell föreläsare häktad för ny grov kriminalitet

Rånaren, programledaren, författaren och föreläsaren Anders Adali häktades i veckan för penningtvätt och grova skattebrott. Adali var inblandad i en lång rad värdetransportrån under 00-talet, men sadlade om efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för ett av dem. Det spekuleras i om de brott han nu anklagas för har samband med icke återfunna pengar från de tidigare rånen.

Anders Adali har ett ganska rent svenskt straffregister, det enda han dömts för i Sverige är en trafikförseelse 2012, men i Finland åkte han fast för ett av de många rån han har varit inblandad i och fick sitta av en del av straffet i Sverige. Enligt hans egna uppgifter handlar det om mer än 80 miljoner kronor i byte från de rån han har deltagit i, men han säger sig inte ha kvar några pengar från det. En spekulation är att Adali har pengar kvar och att de nya målen kan handla om försök att tvätta dessa pengar i näringsverksamhet. Ett av brotten han misstänks för är näringspeningtvätt, i övrigt är det fem fall av grovt skattebrott som han nu har häktat för. Åklagaren har begärt restriktioner.

Under många år har Adali varit frekvent förekommande i media, både som programledare och gäst i bland annat SVT, Kanal 3, Kanal 5,  Aftonbladet TV och Framgångspodden, där han har kunnat marknadsföra sina två böcker. Även under tiden som rånare bedrev han näringsverksamhet och ägde Stockholms största lekland. Innan han häktades var han föreläsare i säkerhetsbranschen och delägare i företaget iQfuel, som säljer energidrycker. Skattebrotten har sannolikt med iQfuel att göra och pengar från rånen kan ha tvättats i bolaget, men förundersökningen är inte offentlig ännu så exakt vad som läggs honom till last är inte känt.

Senaste