lördag, 25 maj, 2024
lördag, maj 25, 2024

”El-Hamas” vägrar ta avstånd från Hamas

Trots ihärdiga anklagelser om stöd för terrorgruppen – Jamal "El-Hamas" El-Haj fortsätter att vägra ta avstånd från Hamas.

De senaste veckorna har det stormat kring den socialdemokratiska riksdagspolitikern Jamal El-Haj – också känd som ”Jamal El-Hamas” efter att Magdalena Andersson gav honom öknamnet i riksdagen under onsdagen.

Kritiken mot El-Haj består i att han ska ha deltagit i en Palestinakonferens med starka kopplingar till terrorgruppen Hamas och även ha ställt upp på foto tillsammans med företrädare för Hamas.

När TV4 Nyheterna får tag i honom i riksdagen vill han inte svara på några frågor. På frågan om han kan svara på vad han tycker om Hamas svarar han nej. Vad beror det här på?, insisterar reportern och fortsätter: ”Många undrar ju, det här skulle kunna bli en mindre kontrovers om du svarade på den här fråga”.

– Jag vill inte kommentera det tack, svarar El-Hamas.

Polisanmälde politisk motståndare som påtalade Hamas-koppling

Den 26 oktober polisanmälde Jamal El-Haj den moderate riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm för grovt förtal. Anledningen var två inlägg på X, där Kärrholm kallade El-Haj för en ”säkerhetsrisk” med ”kopplingar till terrororganisationen Hamas” och som en ”fiende bland oss”.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning mot Kärrholm.

Fredrik Kärrholm svarade i en skriftlig kommentar:

– Jag har inlett förundersökning, det gjorde jag i går, sa vice överåklagare Bengt Åsbäck till SVT.

”Jag står för det jag skrivit och sagt. Det behöver kunna framföras. Jag hade hellre mött Jamal El-Haj i en demokratisk debatt än i en rättsprocess. Men jag välkomnar förundersökningen som förhoppningsvis kan tydliggöra yttrandefrihetens gränser i den politiska debatten.”

Uppdatering: Efter att El-Haj vägrat ta avstånd från Hamas när TV4 frågade har han utsatts för ett drev i medier och sociala medier. Till slut valde han att ta avstånd från Hamas i en skriftlig kommentar.

Senaste