test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Efter Elon Musks köp – tusentals kan få sparken från Twitter

Interna meddelanden som New York Times har tagit del av visar att över hälften av de anställda på Twitter kan få sparken. Dessutom kommer den nye ägaren Elon Musk ta betalt för plattformens verifieringsblock, och han skämtar friskt om de ilskna reaktioner som inkommit.

Det är lite över en vecka sedan som den kände entreprenören Elon Musk köpte Twitter för 44 miljarder dollar. I samband med köpet sparkade han stora delar av företagsledningen, bland andra Twitters tidigare vd Parag Agrawal.

Under gårdagen uppmanades de anställda att gå hem och inte komma tillbaka till arbetet under fredagen. Anledningen som uppgavs var att företaget kraftigt ska skära ned på arbetsstyrkan. Enligt New York Times är planen att avskeda drygt hälften av företagets 7 500 anställda.

”Vi inser att det här kommer påverka flera individer som har gett värdefulla bidrag till Twitter, men det här är tyvärr nödvändigt för att säkra företagets framgång i framtiden”, ska det ha stått i meddelandet till de anställda.

Under eftermiddagen kommer personalen få mejl med besked om avsked eller fortsatt anställning. Får en person ett mejl med ämnet ”Din roll på Twitter” betyder det att denne får behålla sitt arbete, men står det ”Lämnar flocken” får de inte jobba kvar, enligt tidningen Business Insider.

Tar betalt för verifieringsbock

Elon Musk planerar att ta betalt för den blå ”verifieringsbocken” som framför allt används av kända personer och företag och som tidigare varit kostnadsfri. I sociala medier har många klagat på att bocken numera kostar pengar, vilket fick Musk att skriva följande tweet:

”Till alla er som klagat, fortsätt gärna att klaga, men det kommer att kosta åtta dollar”.

En bild upplagd av Elon Musk på Twitter den 2 november.

Elon Musk har lovat att göra Twitter till en plattform där äkta yttrandefrihet råder, och har sagt att han kommer att prioritera det fria ordet framför politisk korrekthet. Efter Twitter-köpet skrev New York Times en artikel som gjorde gällande att Musk delat en länk från en sida som är ”känd för att publicera fejknyheter”, vilket ledde till följande humoristiska svar från entreprenören:

”Det här är falskt – jag har *inte* twittrat ut en länk till New York Times!”.

Senaste