måndag, 26 februari, 2024
måndag, februari 26, 2024

DN missnöjda med socialkonservativ valseger i Polen

Tidigt på måndagen stod det klart att Polens socialkonservative president Andrzej Duda blivit återvald. Duda fick 51,2 procent av rösterna medan hans liberale utmanare Rafal Trzaskowski skrapade ihop 48,8 procent av rösterna. Bonniertidningen Dagens Nyheter är dock inte nöjda med det polska folkets val. ”Varför röstar inte majoriteten för tolerans, rättssäkerhet och goda EU-relationer?”, frågar sig den liberala tidningen i en så kallad analys.

Andrzej Duda, som är kopplad till den regerande socialkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) vann helgens polska presidentval. Det innebär att Duda sitter kvar på posten i ytterligare fem år, trots att hans utmanare, Warszawa liberale borgmästare Rafal Trzaskowski, gjorde ett oväntat starkt val.

Den liberala morgontidningen Dagens Nyheter är inte dock nöjda med valresultatet på andra sidan Östersjön. I en ”analys” av valet beklagar sig tidningens korrespondent Michael Winiarski över valresultatet.

– PIS har ”mutat” en stor del av väljarkåren med stora – delvis ofinansierade – sociala förmåner i form av barnbidrag och extra pensioner spelade en stor roll. I vilket fall lyckades PIS med hjälp av en massiv propagandakampanj och smutskastning av Trzaskowski i de statliga medierna mobilisera tillräckligt många, skriver han som förklaring till valresultatet.

Han manar nu den liberala oppositionen att noggrant undersöka varför inte fler polacker röstar för dem.

– Oppositionen måste göra en ordentlig analys av det bittra faktum att den har förlorat samtliga nationella val under de senaste fem åren: två parlamentsval, två presidentval och valet till EU-parlamentet. Varför röstar inte majoriteten för tolerans, rättssäkerhet och goda EU-relationer?, frågar sig den liberale korrespondenten.

Senaste