lördag, 25 maj, 2024
lördag, maj 25, 2024

DN/Ipsos: Invandring- och integrationsfrågan klättrar mest uppåt

Brottsligheten är den i särklass viktigaste frågan för väljarna, och frågan om invandring och integration har fått sig ett rejält uppsving. Däremot bryr sig svenskarna mindre om klimat- och miljöfrågor än vad de gjort tidigare. Enligt DN/Ipsos har den senaste tidens gängkonflikter, dödsskjutningar och sprängningar gjort att kriminalitet och invandring anses vara prioriterade frågor.

Brottsligheten fortsätter att dominera som den mest aktuella frågan för väljarna, enligt den senaste mätningen från DN/Ipsos. Samtidigt tappar klimat- och energifrågor i popularitet.

Den eskalerande våldsbrottsligheten mellan kriminella gäng har nyligen nått nya höjder i Sverige. I september avled en 60-årig kvinna i Uppsala i en skottlossning, och det visade sig att hon var modern till en välkänd gängkriminell vid namn Ismail Abdo som hamnat på kant med Foxtrot-ledaren Rawa Majid. Efter det följde en rad våldsamma hämndaktioner i Uppsala. Under torsdagskvällen hittades en ung man född 2006 skjuten i Västertorp i Stockholm, och han dog senare av sina skador. Enligt uppgifter var mordet narkotikarelaterat.

Dödsskjutningar, sprängningar och gängkonflikter har varit vardagsmat i Sverige under en lång tid, och har resulterat i att väljarna anser kriminalitet vara det största samhällsproblemet, och då gängkriminaliteten är invandrarrelaterad har även ”integration och invandring” klättrat rejält på prioriteringslistan. Dagens Nyheter är dock noga med att påpeka att invandringen till Sverige är ”betydligt lägre i dag än för bara några år sedan”, men att frågan har aktualiserats av att regeringen öppet kopplar ihop gängbrottsligheten med bristande integration.

– Även här ser vi följderna av en stor invandring i kombination med misslyckad integration och statens oförmåga att gripa in i tid, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i sin regeringsförklaring i tisdags.

Nicklas Källebring från Ipsos säger att frågan om invandring blir allt viktigare:

– Invandring och integration växer sig starkare på dagordningen i den här mätningen men vi är långt från rekordnoteringarna för några år sedan.

Till skillnad från i mars månad bryr sig svenskarna mindre om klimat- och miljöfrågor, och anser inte att energifrågor är lika viktiga som tidigare. I mars ansåg svenskarna att dessa frågor var lika viktiga som brottsligheten, men de hamnar nu längst ned i mätningen – på plats fem. På Ipsos tror man att energifrågorna prioriterades av väljarna efter en vinter med höga elkostnader.

Den fjärde viktigaste frågan anser väljarna vara ”skola och utbildning”, och lika många anser att sjukvården är viktigast.

Senaste