söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Den ledande klimatextremisten Petter Kallioinen protesterar mot privat bilkörning – kör själv bil

"Återställ våtmarker" är en klimatextremistisk organisation som förutspår svält och massinvandring och som använder kriminella metoder i sina försök att stoppa folk från att köra bil. Men samtidigt som en av organisationens profiler, Petter Kallioinen, leder aktionerna mot bilkörning så kör han själv dieselbil trots att hans hus ligger centralt vid tunnelbana och bussar. Insikt24 valde att konfrontera Kallioinen.

Under en veckas tid har klimatextremister från gruppen ”Återställ våtmarker” stört biltrafiken och debatter i Riksdagen. En av uppviglarna bakom trakasserierna är Petter Kallioinen som bland annat deltog i massblockaden som ägde rum i lördags. Men trots att Petter Kallioinen demonstrerar emot bilkörning har han och hans sambo själva en dieselbil – den biltyp som pekas ut som särskilt miljöskadlig. Han bor ett stenkast från Hökarängens tunnelbanestation som ligger sju minuters gångavstånd bort alternativt tre minuter med cykel. I området finns även gott om bussförbindelser och man kan till och med nå centrala Stockholm med elsparkcykel.

Kallioinen bor dessutom i hus och inte en klimatsmart lägenhet, vilket är den vanliga boendeformen i Stockholm. Vi sökte Kallioinen för att höra hur han ser på att å ena sidan predika domedagsprofetior om jordens undergång ifall inte folk lever mer klimatsmart och å andra sidan själv bo i hus och köra dieselbil.

Utlovar mer massinvandring och våld om inte våtmarkerna växer

På sin hemsida utlovar Återställ våtmarker ”hetta, torka, matbrist och massmigration”. Organisationen skriver att jordens samhällen kommer att kollapsa, våld kommer att följa och att människor ”kommer behöva slåss för sin överlevnad på ett sätt som det inte ens går att föreställa sig”. Därför menar man att det är lika bra att redan nu börja begå kriminella handlingar i syfte att tvinga fram fler återställda våtmarker. Om Sverige hade mer våtmarker så minskar risken för våld och svält och migration i framtiden. ”Vi kommer göra civilt motstånd tills regeringen återställer våtmarker”, skriver de.

Till vardags har Kallioinen ett skattefinansierat arbete som doktorand vid Lunds och Stockholms universitet. Under 2022 års valrörelse var han med och skrev en debattartikel som uppmanade klimatextremister att stödrösta på Miljöpartiet. I sociala medier har han tagit ställning för vänsterpartiet och öppen migration från Afghanistan.

Just nu står Kallioinens åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten tillsammans med ett antal andra klimat- och vänsterextremister. 

Vänsterradikal viralklassisker tillbaka

Flera av de som häktades och dömdes i samband med Återställ Våtmarkers blockad av en ambulans förra året återföll i liknande brottslighet under lördagens demonstration. 

En annan klimatextremist som står åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten och som deltog under lördagens demonstration är den uppmärksammade vänsterpartisten Martin Aamot. Han var aggressiv under demonstrationen och tillrättavisades till slut av polisen. En video med Martin Aamot blev viral redan 2011 när han fångades på film under en argumentation med två valarbetare från Sverigedemokraterna.

Senaste