test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Dagens ETC anklagas för att ha kastat ”en svart kvinna under bussen”

Den vänsterextrema sajten Dagens ETC uppges ha sagt upp Bilan Osman som medarbetare, det meddelar den vänsterextrema skribenten i ett inlägg på Facebook. Osman skriver att hon inte längre kan lita på Dagens ETC och hon anklagar också den vänsterextrema sajten för att ha kastat ”en svart kvinnlig researcher under bussen”, vilket åsyftar på henne själv.

Bilan Osman är en somalisk vänsterextremist som idag arbetar som kommunikatör hos det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd som har kopplingar till terrorstämplade Muslimska brödraskapet. Osman har dock främst gjort sig känd som en profilerad skribent på de vänsterextrema sajterna Expo och Dagens ETC. Expo är en sajt som grundades av den kommunistiske våldsförespråkaren Stieg Larsson och den våldsdömde AFA-extremisten Tobias Hübinette och sajten har även pekats ut av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI att vara en del av våldsvänstern i Sverige, där terrororganisationer såsom AFA ingår. Dagens ETC har även de kopplingar till AFA, man har bland annat använt sig av information om en SD-politiker som kom från AFA, vilket Insikt24 tidigare rapporterat om.

Läs även: ETC-profilen Bilan Osman nyanställd hos islamistiska Ibn Rushd

Utöver att Bilan Osman gjort sig känd genom de vänsterextrema tidningarna Expo och Dagens ETC har Osman även uppmärksammats vid upprepade tillfällen för fientliga uttalanden mot män, vita människor och Sverigedemokraterna. Exempelvis har Osman uttryckligen skrivit att hon ”hatar män” och att hon ”har börjat känna förakt för vita”. När det gäller Sverigedemokraterna har Osman beskyllt partiet för att vara ”högerextremt” och hävdat att SD är ”trädet som håller miljön ihop”, med vilket Osman syftar på miljön med ”nazistiska, fascistiska rötter till counterjihadistiska, vitmakt-initiativ som Nordisk Althöger, NMR och Samnytt”. Därutöver vurmar Osman ofta för islam och kallar sig även för ”antifascist”, ett begrepp som vänsterextrema våldsbejakande grupper såsom AFA flitigt använder sig av.

Nyligen skrev Bilan Osman ett inlägg på Facebook där hon uppger att Dagens ETC valt att säga upp henne som medarbetare, specifikt som ledarskribent. Den föregivna anledningen enligt Osman är att hon varit i kontakt med ”extremhögern”. Osman förklarar att hon inte längre kan lita på Dagens ETC och menar att det ”understryker en hel del av vad folk som lämnat har berättat om kulturen där”. Därutöver beskriver Osman att hon tror på ”vissa typer av antifascistiska researchmetoder” och att ”det är tack vare dessa ETC kunnat avslöja en del senaste åren”. I slutet av inlägget anklagar Osman Dagens ETC för att ha ha kastat ”en svart kvinnlig researcher under bussen”, vilket åsyftar på henne själv, och beskriver även redaktionen som en ”vit redaktion”.

Insikt24 har sökt Dagens ETC:s chefredaktör och ansvarige utgivare Andreas Gustavsson för en kommentar.

Senaste