tisdag, 3 december, 2024
tisdag, december 3, 2024

Dadgostar vill öka invandringen – ser ingen koppling mellan invandring och gängkriminalitet

Högre skatter, ökad invandring och mindre makt till arbetsgivare – det är några av de frågor Vänsterpartiet kommer att driva efter valet. I Svenska Dagbladets partiledarutfrågning säger Nooshi Dadgostar att hon inte ser någon koppling mellan gängkriminalitet och invandring.

Under valrörelsen har alltifrån Socialdemokraterna till Moderaterna kommit med vallöften om en stram migrationspolitik och tuffa tag mot den invandrarrelaterade gängbrottsligheten. Nu gör Vänsterpartiet tvärtom och vill istället öka invandringen till Sverige.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger i en intervju med Svenska Dagbladet att hon gärna återgår till en mer generös migrationspolitik, och att hon inte ser någon koppling mellan brottslighet och en stor invandring. Partiledaren ser enligt Svenska Dagbladets reporter ”oförstående” ut när hon får frågan om det finns någon gräns för hur många invandrare Sverige kan ta emot – och säger att det är omöjligt att svara på.

Under valrörelsen har Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson flera gånger sagt att hennes parti kommer att verka för en stram migrationspolitik. Under veckan gjorde statsministern dessutom ett uppmärksammat uttalande där hon sa att hon inte vill ha några ”Somalitowns” i Sverige. Andersson ser en koppling mellan en omfattande invandring och den numera utbredda gängkriminaliteten – men där får hon inte medhåll av Dadgostar.

Vänsterledaren säger att kriminalitet inte har med pigment att göra, och tycker att för mycket fokus läggs på hudfärg och hårfärg.

– Det handlar om unga killar som vill ha stora pengar. De organiserar sig i kriminella gäng, de skjuter på varandra för att vinna narkotikamarknaden mellan sig, säger Dadgostar.

För hårda krav
Dadgostar anser även att dagens försörjningskrav på invandrare som söker uppehållstillstånd är för hårda. En person som vill stanna i Sverige måste kunna försörja sig själv och sina närmast anhöriga, och Dadgostar menar att det i praktiken leder till att arbetsgivare får för stor makt över individer.

– En arbetsgivare ska inte ha den makten över våra arbetsplatser. Om den personen till exempel väljer att sparka mig, det skapar ju en enormt utsatt situation. Det gör att arbetsgivare på svensk arbetsmarknad får makt att dumpa löner, att låta människor jobba 16–20 timmar för mycket för låga löner. Så det här är en arbetsmarknadspolitisk fråga, säger hon.

Idag ligger Vänsterpartiet stadigt på omkring 8,5 procent i opinionen.

Senaste