söndag, 25 februari, 2024
söndag, februari 25, 2024

CUF: ”Ta kokain på terrassen med din farmor”

En kritikstorm mot CUF har uppstått efter att en video från CUF Storstockholm blivit viral, där förbundet förespråkar legalisering av kokain, LSD och många andra droger. Insikt24 intervjuade CUF Storstockholms distriktsordförande som säger att CUF använder sig av en ”skruvad retorik” för att väcka debatt kring legalisering av droger.

I en video från Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) i Storstockholm som har setts uppåt 1 miljon gånger, förespråkar förbundet en legalisering av i stort sett alla droger. CUF:s representant Edvard Ekhem menar i videon att det är problematiskt att en drogförsäljning är en svart marknad och att CUF i stället vill ”göra den marknaden vit”. I videon tas det även upp att man ska få ”ta kokain med farmor på terrassen” och att det hör till individens frihet. Om man skulle vilja använda ”crystal meth för att effektivisera din vardag” eller ”ta lite LSD då och då” så ska man enligt CUF Storstockholm få göra det. I slutet av videon uppmanas man även att gå med i CUF om man skulle hålla med om den drogliberala politiken.

CUF Storstockholms video har väckt stor uppståndelse och kritik. Många som har kommenterat videon undrar om CUF är allvarliga eller inte. Bland annat har Pavlos Cavelier Bizas, som är kommunfullmäktigeledamot i Uppsala för Socialdemokraterna och förbundsstyrelseledamot i SSU, uttalat sig och frågat om videon är ”på riktigt eller ett skämt”. Flera andra som kommenterat videon regerar på samma sätt. GP:s reporter Johan Rylander har också kommenterat videon och särskilt uttalat sig om när CUF-representanten säger ”vill du ta kokain med din farmor på terrassen, då ska du få göra det”. Det här kommenterar GP:s reporter i ett inlägg med att det är den sjukaste han hört, och avslutar i sitt inlägg med orden ”aningslösa idioter”.

Insikt24 intervjuade CUF Storstockholm distriktsordförande Albin Schlegel Åberg och han medger att CUF i videon använt sig av ”skruvad retorik”, men att man gjorde det för att väcka en debatt kring legalisering av cannabis och andra droger.

Är CUF för en legalisering av kokain, LSD och andra droger som tas upp i videon?

– Vi vill se över möjligheten att göra det på sikt.

Ser ni några problem med de här drogerna?

– Det största problemet är att ingen pratar om det och att det sopas under mattan, och då tror vi att det är viktigt med samtal kring ämnet för att kunna göra något åt problemet.

Det är många som reagerat på formuleringen ”vill du ta kokain med din farmor på terrassen, då ska du få göra det” som sägs i videon. Bland annat har en GP-reporter skrivit att det är något av det sjukaste han hört. Vad har du att säga om den kritiken?

– Jag förstår att folk blir upprörda, men det här är också ett sätt att skapa debatt. Vi hade inte haft den här diskussionen om vi inte formulerat oss på ett så pass radikalt sätt. Men vi vill helst föra en saklig debatt.

Senaste