test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Borgmästare i Australien stämmer AI för förtal

En australiensk borgmästare hotar att stämma Open AI för förtal om inte chattboten ChatGPT slutar ange falska uppgifter om hans förflutna. Chattboten uppger att borgmästaren har suttit i fängelse – någonting som inte stämmer. Det skulle vara det första fallet i världen där en person stämmer företaget bakom chattboten för att ha spridit falska uppgifter.

Det är borgmästaren i Hepburn Shire i Australien – Brian Hood – som hotar att stämma Open AI för förtal. Han uppger att han informerats om att chattboten ChatGPT spridit uppgifter om att han skulle ha avtjänat ett fängelsestraff för involvering i en omfattande mutskandal i bankvärlden, någonting som inte stämmer. Enligt tidningen The Guardian arbetade Brian Hood på den aktuella banken, men det ska ha varit han som tipsade myndigheter om oegentligheterna.

Nu har Brian Hood via sina jurister skickat ett brev till Open AI, där han kräver att uppgifterna om honom rättas till inom en dryg månad. Skulle inte kravet genomföras hotar borgmästaren med stämning. Enligt The Guardian har inte företrädare för Open AI svarat på brevet.

Skulle fallet gå vidare skulle det bli första gången som en privatperson stämmer AI-företaget för chattbotens falska information.

– Det skulle potentiellt vara en milstolpe i den bemärkelsen att det tillämpar förtalslagen på ett nytt område – artificiell intelligens – och publicering inom IT-området, säger James Naughton från Brian Hoods advokatfirma Gordon Legal.

Senaste