tisdag, 19 mars, 2024
tisdag, mars 19, 2024

Bert Karlsson kritiserar protesterna i Frankrike mot höjd pensionsålder: ”Det är skämmigt”

Entreprenören och opinionsbildaren Bert Karlsson gjorde nyligen ett utspel där han sade att ”det är skämmigt” av fransmännen att protestera mot att president Emmanuel Macron planerat att höja pensionsåldern till 64 år i Frankrike. Protesterna har varit massiva mot Macrons förslag och i parlamentet finns det ett brett motstånd från oppositionen som sträcker sig ända från nationalistledaren Marine Le Pen till socialistledaren Olivier Faure.

Efter att Frankrikes president Emmanuel Macron presenterat sin pensionsreform, som bland annat innehåller ett förslag om att höja pensionsålder från 62 till 64 år, har stora protester blossat upp i Frankrike. Proteserna har samlat uppemot miljontals deltagare vid vissa tillfällen och det har även genomförts stora strejkaktioner som gjort att landets samhällsviktiga verksamhet påverkats, exempelvis låg kollektivtrafiken nere i flera stora städer och elproduktionen har påverkats negativt. Vid vissa tillfällen har även protesterna blivit våldsamma och demonstranterna har drabbat samman med fransk polis. Enligt uppgifter ska runt 80% av landets löntagare stödja strejkaktionerna. Även oppositionen inom parlamentet har visat sitt missnöje och ställt sig emot pensionsreformen, vilket sträcker sig ändå från nationalistledaren Marine Le Pen som leder partiet Nationell samling till Olivier Faure som är partiledare för Socialistiska partiet. Trots det breda motståndet har president Macron, genom sina särskilda konstitutionella befogenheter, gått förbi parlamentet och därmed tvingat fram pensionsreformen, något som resulterat i att Le Pen väckt misstroende mot Macron.

Nu har entreprenören och opinionsbildaren Bert Karlsson gått ut och kommenterat protesterna i Frankrike via hans program ”Berts Värld” och gett sitt stöd för höjningen av pensionsåldern. Karlsson säger bland annat att han anser att ”det är skämmigt” att människor protesterar mot att pensionsåldern ska höjas till 64 år. I stället menar Karlsson att det behövs en höjning av pensionsåldern för att rädda pensionerna för framtida generationer. Om inte Frankrike gör detta kommer det enligt Karlsson ”inte att räcka” för framtidens pensionärer. Karlsson använder också argumentet att han själv fortfarande jobbar trots att han är 77 år och att ”det inte är några problem”. Däremot förtydligar Karlsson att han har en förståelse för de som har ”hårda jobb” och till exempel jobbat inom gruvan och att de ”måste ha andra villkor”, men då menar Karlsson att man får komma överens om det för de specifika yrkena. Uppfattningen som Bert Karlsson har om att pensionsformen behövs delas av Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne som i ett tal gått ut och sagt att pensionsformen är nödvändig och att alternativet vore höjd skatt. Borne blev utsedd till premiärminister av president Macron i maj 2022.

Bert Karlsson har gjort sig känd i Sverige på många olika sätt, till exempel genom sin politiska gärning. År 1991 bildade Karlsson tillsammans med Ian Wachtmeister Ny Demokrati, ett parti som samma år valdes in i riksdagen, vilket gjorde att Karlsson i tre år blev riksdagsledamot. Ny Demokrati lyckades locka en del av väljarkåren genom att bland annat prata om sänkta skatter, kraftigt bantad offentlig sektor, restriktiv invandringspolitik och kritik mot politiker med förslag om att till exempel sänka antalet ledamöter i riksdagen. Efter succévalet 1991 åkte dock Ny Demokrati ut 1994 och partiet lyckades aldrig återhämta sig och få samma väljarstöd igen. 2018 visade Bert Karlsson sitt stöd för Kristdemokraterna och följde bland annat med på KD:s valturné. Under samma år grundade Karlsson också sin Youtubekanal ”Berts Värld”, vilket har blivit en plattform för Karlsson att opinionsbilda.

Som entreprenör började Karlsson karriär att ta fart genom skivbolaget Mariann Grammofon där Karlsson genom historien har lyckats lyfts fram exempelvis bandet Vikingarna, artisterna Carola och Lena Philipsson, men även det nationalistiska rockbandet Ultima Thule, ett samarbete som Karlsson dock sedermera bröt efter diverse påtryckningar. Karlsson är även grundaren av nöjesfältet Skara Sommarland som årligen får besök av runt 300 000 personer. Karlsson har också medverkat i rad kända TV-program och exempelvis suttit i juryn för programmet Talang.

Under den pågående massinvandringen vid 2010-talets början gjorde Bert Karlsson sig kontroversiell genom att börja driva asylboenden. Karlsson tjänade hundratals miljoner på asylboendena och blev av kritiker från nationalistiskt håll kallad för ”asylbaron”. Efter några år lade dock Karlsson ned 40 av sina totalt 44 asylboenden, men efter att kriget i Ukraina bröt ut och det stod klart att Sverige kommer att ta emot ukrainska flyktingar har Karlsson öppnat för att starta upp verksamheten på nytt.

Senaste