torsdag, 22 februari, 2024
torsdag, februari 22, 2024

Barn är rädda att bli skjutna – fritidsgård i Ronna erbjuder skjuts

Falangstriderna inom det syrianska Södertäljenätverket har eskalerat och krävt flera dödsoffer. I mångkulturella Ronna ägde två av dödsskjutningarna rum, varav en nära Rösberga fritidsgård. Nu erbjuder fritidsgården ungdomar skjuts, då rädslan att bli skjuten är stor. Samtidigt höll kommunen och polisen en gemensam presskonferens för att berätta om arbetet mot den organiserade brottsligheten.

I den invandrartäta stadsdelen Ronna i Södertälje skedde två dödsskjutningar i slutet av september. Offren var en man i 40-årsåldern och en man i 20-årsåldern. Under 2022 har fem personer skjutits ihjäl i staden, och polisen fruktar hämndaktioner.

De två dödsskjutningarna i Ronna ägde rum nära fritidsgården Rösberga, och nu vågar inte barnen och ungdomarna ta sig till och från gården själva. Därför har fritidsgårdens ledning beslutat att erbjuda skjuts så att ungdomarna ska kunna delta på aktiviteter utan att bli skottskadade.

– När det händer i närområdet så är det klart att man som förälder inte vill att ens barn ska vara ute. Vi vill se till att ungdomarna har en trygg och bra fritid och göra föräldrarna lugna med att de kan ta sig hit på ett tryggt sätt, säger Rolf Avila Hjelte på Ung fritid i Södertälje, som ansvarar för fritidsgården.

Gesten uppskattas av ungdomarna, enligt SVT.

– Det är bättre. Om vi skulle gå själva kanske något skulle hända, säger Sara Bulhac.

Ett annat barn säger att det är skottlossningarna i området de är rädda för, då ”personerna som skjuter kanske prickar oss”.

– Vi brukade gå ut på gården, spela fotboll och umgås med vänner, säger en flicka, och tillägger att de inte vågar göra det längre.

Kommunen och polisen arbetar tillsammans

Under måndagen höll Södertälje kommun och Polisen en gemensam presskonferens där de presenterade en rapport som sammanfattar de olika samverkansprojekt som finns för att motverka organiserad brottslighet. Genom rapporten hoppas både kommunen och polisen att den samlade lägesbilden ska göra det enklare att vidta gemensamma åtgärder framöver.

Under pressträffen sa Kristoffer Olofsson, biträdande polischef, att den organiserade brottsligheten påverkar alla delar av samhället.

– Vi ser en organiserad brottslighet som påverkar alla delar av samhället. När vi tittar på våld och narkotika finns det individer som är specialiserade på den typen av kriminalitet. Vi ser också individer som är specialiserade på att omsätta brottsvinster in i legala strukturer, säger Olofsson.

I rapporten står det att polisen sätter tryck på den organiserade brottsligheten genom att bland annat beslagta pengar, punktmarkera platser och lagföra snabbare. Kommunen arbetar å sin sida med att stoppa svarta hyreskontrakt och välfärdsfusk.

Senaste