test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Arkeolog: Engelskt ”nationalepos” är svensk historia

Eposet Beowulf som lär ha nedtecknats i England omkring år 1000 efter Kristus, men sägs ha ursprung från 700-talet, har länge ansetts vara örikets nationalepos trots att de flesta av händelserna utspelar sig i Skandinavien. Nu menar en svensk arkeolog att sagan i själva verket är en återgivning av faktiskt historiska händelser.

Det är den pensionerade Uppsalaprofessorn i arkeologi, Bo Gräslund, som till SVT:s Vetenskapens värld redogör för sin teori. Han har studerat Beowulfkvädet i åtta år och menar att det engelska nationaleposet i själva verket är ett östsvenskt diktverk skapat innan nordborna använde skriftspråk och senare nedskrivet på fornengelska, förmodligen i ett kloster.

Gräslund anser att den exakthet med vilken Beowulfeposet beskriver alltifrån historiska händelser som bekräftas av andra källor, begravningsriter och olika föremål bevisar att sagans ursprung är i riktiga händelser som utspelat sig i vad som idag är södra Sverige.

– Hur sjutton kan man ha suttit i England och fångat det här så väl?, säger han till SVT.

Istället tror Gräslund att Beowulfberättelsen kommit till brittiska öarna på 600-talet, kanske i samband med ett bröllop mellan en öst-anglisk kung och en svensk prinsessa.

Senaste