Free Porn
xbporn
torsdag, 25 juli, 2024
torsdag, juli 25, 2024

Arbetslösheten högre än väntat – vårpropositionen redan överskriden

I vårpropositionen har regeringen ett huvudscenario där arbetslösheten i år stiger till nio procent. Men bara en vecka senare är nu arbetslösheten "på väg mot elva procent". I efterkrigstid har Sverige har aldrig haft en arbetslöshet över den nivån.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är nu arbetslösheten “på väg mot elva procent”, rapporterar TT. Så hög har arbetslösheten bara varit en gång tidigare i modern tid: 1997. Skulle arbetslösheten fortsätta upp över elva procent så måste man gå tillbaka till 1930-talet och den så kallade Depressionen för att hitta lika höga siffror.

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge. Men det är också tydligt att de åtgärder vi tar gör skillnad, hävdar Magdalena Andersson.

I propositionen målade man upp två scenarion där BNP i år minskar med fyra respektive tio procent, och arbetslösheten stiger till nio respektive 13,5 procent. Men redan veckan efter kan det alltså konstateras att arbetslösheten är högre än i det lägre huvudscenariot som regeringen räknade med i förra veckan. Och finansministern tror nu att BNP kan minska med sju procent i år.

– Vi har fått in en del indikatorer på att krisen är djupare än vad vi bedömde i vårpropositionen, säger Andersson.

Senaste