lördag, 25 maj, 2024
lördag, maj 25, 2024

Amerikanska folket: Musk bästa politikern och FBI hotar demokratin

Fler än två av tre amerikaner oroas över att landets säkerhetstjänst lägger sig i valen och vill se omfattande reformer för att stoppa säkerhetstjänst och rättsväsende från framtida inblandning. Samtidigt toppas listan över populära politiska profiler nu inte av en politiker utan av USA:s rikaste man, Tesla-chefen Elon Musk. Och i en duell mellan Joe Biden och Donald Trump så lutar de amerikanska väljarna åt att det är dags att "make America great again".

I den omfattande opinionsundersökningen Harvard CAPS / Harris Poll undersöks hur de amerikanska väljarna ser på det politiska tillståndet i landet. På listan “mest omtyckta politiska profil” blandas politiker med andra kända personer som är profilerade i politiska frågor. Mest populär i USA är Tesla-chefen Elon Musk, med 47 procent stöd och endast 33 procent som ogillar honom i egenskap av politisk profil. Musk har på sistone väckt mycket uppmärksamhet genom en lång rad politiska utspel där han kritiserar det liberala etablissemanget och den djupa staten. Och han har blivit något av ett hatobjekt för det liberala etablissemanget sedan han köpte upp den sociala medieplattformen Twitter och införde yttrandefrihet på den.

På plats nummer två landar USA:s ex-president Donald Trump med 46 procent stöd. Motståndet mot Trump är dock större än stödet och landar på 47 procent. Trumps republikanske utmanare Ron DeSantis kommer in på tredje plats med 45 procent stöd men betydligt mindre direkt motstånd, 37 procent.

Efter DeSantis kommer den vänsterradikala politikern Bernie Sanders och först på femte plats återfinns USA:s president Joe Biden, med ett stöd på 42 procent och ett motstånd på hela 52 procent. I undersökningen ställs även frågor om vilka områden amerikanerna tycker att Biden har levererat och slutsatsen blir att det enda politikområde där väljarna tycker att Biden har gjort bra ifrån sig är i hanteringen av covid-19. Sämst anses han ha presterat i frågor som berör invandring, kriminalitet och ekonomi.

Biden ”minst dåliga” kandidat enligt demokratiska väljare

Trots Bidens svaga stöd så dominerar han totalt i frågan om vem som ska bli Demokraternas nästa presidentkandidat. Inte tack vare sitt starka stöd utan på grund av att det helt enkelt saknas alternativ. Trots att endast 41 procent av de demokratiska väljarna uppger att de skulle stötta Biden så är hans stöd långt större än den näst mest populära kandidaten, Kamala Harris, som får 12 procent. Och om presidentvalet återigen skulle stå mellan Biden och Trump så uppger 45 procent att de skulle rösta på Trump, jämfört med 40 procent för Biden.

Amerikaner oroliga för djupa staten

Andra frågor som ställs i undersökningen berör landets säkerhetstjänst och dess inblandning i det politiska livet och demokratin. Här framkommer att hela 70 procent av amerikanerna är rädda för att FBI och säkerhetstjänsten återigen ska blanda sig i presidentvalet och 71 procent vill se ”omfattande reformer för att förhindra inblandning i valen av rättsväsende och säkerhetstjänst”.

Senaste