söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Amerikansk attack riskerar nytt storkrig i Mellanöstern

Efter Qassem Soleimanis död ökar nu spänningen radikalt mellan USA och Iran, och Revolutionsgardets nya ledare hotar med ”kraftfull hämnd”. Samtidigt jublar neokonservativa krigshökar i Washington.

Soleimani färdades i en bilkonvoj nära flygplatsen när konvojen plötsligt träffades av flera missiler, avfyrade av amerikanska helikoptrar eller drönare. Utöver den iranske generalen dödades och skadades flera ledare för den irakiska shiamilisen som också har krigat mot IS.

Det iranska Islamiska revolutionsgardets specialenhet al-Quds-brigadens ledare Qassem Soleimani beskrevs av USA:s president Donald Trump som ”terroristen nummer ett” i hela världen och sa att beslutet att döda honom var ”för att stoppa ett krig”, snarare än att orsaka ett regimskifte i Teheran. Detta trots att Soleimani hade en viktig roll i att bekämpa Islamiska staten då de härjade som mest i Mellanöstern. ”Det känns tryggt att veta att hans terrorvälde är över”, sa Donald Trump.

Konflikten eskalerar
Det allmänna tillståndet mellan Iran och USA har varit anspänt en längre tid, men ska ha eskalerat efter ett antal missilattacker mot amerikanska posteringar de senaste två månaderna, varav en attack i förra veckan dödade en och skadade flera amerikanska soldater utanför Kirkuk. Attacken följdes av amerikansk vedergällning mot en bas för en iransk milisgrupp vid namn Kataib Hizbollah, vilken orsakade 25 dödsoffer. Därefter genomfördes stormningsförsöket av den amerikanska ambassaden i Irak, vilket fick president Trump att på Twitter säga att Iran skulle få betala ett mycket högt pris. ”Detta är inte en varning, utan ett hot”, skrev presidenten.

Al-Quds, eller Qudsbrigaden, är Irans specialstyrkor som verkar utomlands genom okonventionell krigföring och militära underrättelseoperationer. Brigaden har gett sitt stöd till libanesiska Hizbollah, Hamas och Palestinska Islamiska Jihad i Gaza bland annat, och svarar till Irans högsta ledare Ayatolla Khamenei.

Neokonservativt jubel
I Washington DC lät inte jublet vänta på sig. Höken och den förre nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton twittrade: ”Vi hoppas att detta är det första steget mot regimskifte i Iran.” Och risken för att mordet på Soleimani skall utlösa ett fullskaligt krig mellan USA och Iran har inte blivit mindre av nyheterna att nästan 4 000 ytterligare amerikanska trupper denna vecka har blivit stationerade i Kuwait, där de ansluter sig till de 14 000 soldater som av Pentagon sändes till regionen förra året.

Sedan länge planerat krig?
År 2007 trädde en av USA:s numera högsta generaler, Wesley Clark, fram och vittnade om att han bara tio dagar efter attackerna mot World Trade Center den elfte september 2001 samtalade med en general på Pentagon som sade att man redan hade fattat beslut om att invadera Irak, trots avsaknad av bevis för kopplingar mellan Irak och Al-Qaida.

– Några veckor senare kom jag tillbaks till Pentagon och besökte honom, vid det laget bombade vi i Afghanistan. Jag frågade honom: ”Ska vi fortfarande gå ut i krig med Irak?” Han svarade, ”det är värre än så”, och sträckte sig efter ett papper. ”Jag har just fått detta papper från försvarssekreteraren och detta papper beskriver hur vi ska slå ut sju länder på fem år, med start i Irak sedan Syrien, Libanon, Sudan, Libyen, Somalia och avslutningsvis Iran.

Om ett krig mellan Iran och USA skulle bryta ut, återstår endast Libanon på den listan.

Senaste