test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Afrikansk aktivist i Sverige vill ta bort Carl von Linné-statyer

Lovette Jallow, en antirasistisk gambisk aktivist som är verksam i Sverige, skriver i sociala medier att Carl von Linné var ”rasbiologins fader” och att statyerna av honom ”skakar just nu”. Detta med anledning av de vandaliseringar av statyer som Black Lives Matter gjort sig skyldiga till runtom i västvärlden.

Aktivist ska förnedra Jesus under homo-vecka, vill inte göra samma med Muhammed
”Många av er vet inte om att rasismens idéer kommer från en svensk biolog vid namn Carl von Linné”, skriver hon på Twitter.

”Vi har statyer över Carl över hela Sverige, men ändå är det ingen som förstår vilken skada han har inneburit för denna värld”, menar hon och skriver också att Carl von Linné kallade européer skärpta och afrikaner flegmatiska:

”Skandinavienfödda Carolus Linneas verk Systema Naturae (1735) var det första som skapade en klassificering av ras baserad på hudfärg, och olika raser sades vara olika levande arter. Homo Europeus är ’komplex, har positivt temperament, trevligt uppträdande och skärpt omdöme, och lever genom upprätthållna lagar’. I motsats till det beskrevs Homo Afer som ’svart hud, flegmatiskt temperament, slug, slö, vars handlingar styrs av infall’. Så kan någon förklara varför vi fortfarande har statyer av rasbiologen vars arbete rasismen kommer från?”, frågar sig den gambiska kvinnan.

”Jag hatar särskilt statyn i Humlegården som stirrar på mig medan jag äter lunch”
”Hur kan vi hylla personer som samtidigt är ansvariga för den institutionaliserade rasismen? Jag menar, han är överallt: Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala mm mm mm. Jag hatar särskilt statyn i Humlegården som stirrar på mig medan jag äter lunch. Jag slår vad om att han tänker: Titta på den där Homo Afer.”

Nu drömmer Jallow och hennes följare om att statyn skall vandaliseras.

”En vacker dag, när den du vet… försvinner”, skriver en användare till henne. Inlägget gillamarkeras av Lovette Jallow.

Jallow retweetar även ett inlägg med texten ”Demonstranter säger att statyn ramlade och föll i vattnet”. Hon sprider även ett inlägg där en arg afrikan skriver ”Han har för helvete ett universitet uppkallat efter sig. Jag är chockad över hur mycket rasism man kan ignorera för att få känna lite nationell stolthet”. Till en annan person som upprörs över att Carl von Linné står staty på Stockholms universitet, svarar hon:

”Well… natten är mörk… ingen kommer att se oss så ska vi… ta ned den”.

Belönades med 100 000 kronor av regeringen för antirasistiskt arbete
Lovette Jallow är prisbelönt för sitt antirasistiska arbete. Förra året fick hon Raoul Wallenberg-priset för sitt arbete mot ”rasism” och tilldelades 100 000 kronor Året dessförinnan delades priset ut till Jonathan Leman på Expo.

Raoul Wallenberg-priset instiftades av integrationsminister Erik Ullenhag 2013. Raoul Wallenberg Academy tackar regeringen på sin hemsida:

”Priset till Raoul Wallenbergs minne har gjorts möjligt genom stöd från regeringen”.

Raoul Wallenberg Academy sitter i exklusiva lokaler på Grev Turegatan 44 i Stockholm. Ett stenkast därifrån ligger Sveriges dyraste gata, Strandvägen. På Strandvägen skedde också diplomutdelningen till Jallow.

En av världshistoriens största vetenskapsmän
Botanikern Carl von Linné anses allmänt som en av världshistoriens största vetenskapsmän och den moderna ekologins fader. Han grundade också Kungliga Vetenskapsakademien 1739, som numera beslutar om Nobelprisen i fysik och kemi.

Sverige har fyra nobelpristagare i fysik och lika många i kemi. Totalt har Sverige 32 nobelpristagare, vilket gör att landet placerar sig i den absoluta världstoppen.

Jallows hemland Gambia saknar nobelpristagare helt och hållet.

Senaste